Úroky u hypoték už se blíží k 6 procentům. Lidé mohou o své domovy přijít


15. 06. 2022  02:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Průměrná nabídková sazba hypoték v dubnu dosáhla 5,71 procenta. Je to více než dvojnásobek sazeb úroků, které nabízely banky ještě před rokem. Jedno procento zvýšení úroků přestavuje v rodinných rozpočtech často i mnoho tisíc korun ročně.

Úroky u hypoték už se blíží k 6 procentům. Lidé mohou o své domovy přijít




Fixace chrání, ale jen dočasně

Většiny domácností s hypotékami se zatím zvýšení úroků nedotklo. Mohou za to fixace úrokových sazeb, které platí z minulosti. Fixace však budou v následujících měsících dobíhat statisícům domácností, zejména těm, kteřé měly uzavřené tří nebo pětileté fixace. Nepříjemným překvapením pro tyto domácnosti bude nabídka bank s výrazně zvýšenými splátkami. 

Pokud u hypotéky 3,6 milionů korun, uzavřené na 30 let, činila při úrokové sazbě 2,1 procenta splátka 16 500 korun, pak po zvýšení úrokové sazby při konci fixace bude nová splátka činit při sazbě 5 procent celých 20 500 korun. To znamená zvýšení výdaje pro příslušnou domácnost téměř 50 000 korun ročně.

O tuto částku bude muset domácnost snížit ostatní výdaje. 

A není to všechno. Ještě výrazně rostou ceny energií, které rovněž uberou další tisíce ročně z rodinného rozpočtu. 

Zvyšování úroků se dotkne všech

Mnoho lidí si myslí, že pokud už mají hypoteční úvěry uzavřené a sjednané v minulosti a nově už o žádný úvěr nežádají, tak se jich zvyšování úrokových sazeb nijak nedotkne. Není to pravda. I na domácnosti se starými hypotékami začne postupně doléhat zvyšování úrokových sazeb při konci jejich fixace, kdy banky už standardně nabídnou novou, výrazně vyšší úrokovou sazbu. Navíc bude omezena možnost řešit situaci přestupem k jiné bance, protože se úroky výrazně zvyšují ve všech bankách. Nárůst úroku tak přechod k jiné bance nelze zásadně eliminovat.

V souvislosti s dalším rekordním růstem inflace na 16 procent se očekává další výrazné zvýšení úrokových sazeb, které již zřejmě přesáhnout 6 procent. Pro nemálo klientů mohou takto zásadní nárůsty skončit exekucí. Následkem pak bude, že lidé o své domovy mohou přijít, protože nebudou schopni nárůst cen ve spojení s nárůstem úroků utáhnout.



Úroky u hypoték už se blíží k 6 procentům. Lidé mohou o své domovy přijít

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16259108672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více