Úroky z hypoték dál padají. Pád nezastavila ani regulace hypoték


28. 06. 2016  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Úroky z hypoték i před letními prázdninami dále padají. Nenaplňují se tak výhrůžky bank, že v případě uvolnění možnosti předčasného splácení hypoték bez sankcí, dojde ke zvyošování úroků. ČTĚTE DÁLE

Úroky z hypoték dál padají. Pád nezastavila ani regulace hypoték




K zastavení snižování úroků nevedlo jen uvolnění možnosti předčasně splatit hypotéku či její část a to i mimo termín ukončení fixace úrokové sazby, k zastavení snižování úroků nevedla ani připravovaná regulace a zákaz stoprocentních hypoték, který se připravuje už od října. Průměrná úroková sazba z hypoték tak klesla na rekordních 1,89 procenta. Zároveň trh hypoték zaznamenal měsíční rekord objemu sjednaných hypoték, který činil v květnu 20 miliard korun.

Banky se předhánějí v honu na klienty

Banky se tak snaží ještě za současných podmínek poskytnout maximální počet a objem hypotečních úvěrů a to ještě před tím, než začne omezení stoprocentních hypoték platit. Ani po zavedení této regulace pak není možné očekávat zvýšení úrokových sazeb u hypoték. Banky se budou snažit o to více prodat další hypotéky po té, kdy odpadnou klienti se zájmem o stoprocentní hypotéky a to bude znamenat další tlak na snižování úroků.

Stav výhodných hypoték bude trvat do konce tohoto roku

Lze očekávat, že tlak bank na prodeje maximálního množství objemu hypoték až do konce tohoto roku nepoleví. Pokud nepřijde nějaká finanční, ekonomická nebo bezpečnostní krize, neodváží se žádná z významných bank jít proti současnému trendu poklesu úroků u hypoték a své úrokové sazby budou přinejmenším držet. Svou velkou roli zde hraje především velmi vysoká konkurence na bankovním trhu. Relevantní konkurenti tak nejsou jen mezi velkými bankami, které by si konkurovaly navzájem, ale stále více těmto velkým bankám konkurují menší, nízkonákladové banky, které jsou zejména v oblasti refinancování hypoték velmi aktivní. 

Hypoteční boom může vést ke skokovému růstu cen nemovitostí

Otázkou je, jak dlouho je možné takovéto závratné tempo nárůstu objemu hypoték udržet. Pokud by takový vývoj vydržel po celý rok, činil by roční objem hypotečních úvěru skutečně rekordních 250 miliard korun. Na takto vysoký objem však není náš trh nemovitostí připraven, což by mohlo vést k nepříjemnému a spekulativnímu nárůstu cen nemovitostí, tak jak jsme to viděli na konci roku 2008, po němž pak následoval velmi strmý pád. 

V každém případě je současná doba ideální pro pořízení hypotéky za bezkonkurenční výhodných podmínek. 

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Úroky z hypoték dál padají. Pád nezastavila ani regulace hypoték

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více