Úroky z hypoték klesly pod dvě procenta. Nevznikne další cenová bublina na trhu nemovitostí?


28. 04. 2016  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Úroky z hypoték se průměrně pohybují už pod dvěma procenty. Na této úrovni přitom nikdy před tím nebyly. Nízké úroky neznamenají jen úsporu na splátkách, ale také nárůst cen nemovitostí. ČTĚTE DÁLE!

Úroky z hypoték klesly pod dvě procenta. Nevznikne další cenová bublina na trhu nemovitostí?




Obavy o ceny nemovitostí v některých segmentech potvrzují nejen rekordně nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů, ale také neustále se zvyšující se objem poskytovaných úvěrů. Za loňský rok tak objem hypotečních úvěrů dosáhl až hranice 200 miliard korun. Zvýšila se i průměrná hypotéka, která překročila částku 2 miliny korun. Na druhé straně registrujeme nedostatek nemovitostí na nabídkové straně. Nedostatek se netýká všech druhů nemovitostí, ale především těch, o něž je největší zájem. Jedná se o novostavby bytů ve velkých městech s dobrou infrastrukturou a dobrou pozicí, s přiměřenou občanskou vybaveností. 

Z důvodu nedostatku stavebních parcel se totiž tyto projekty posouvají stále více na okraje měst, čímž ztrácí na atraktivitě. V menších městech se naopak novostavby bytových domů nestaví vůbec nebo jen pouze omezeně. I proto už ceny nemovitostí dosáhly úrovně, na jaké byly při spuštění finanční krize v roce 2008. Předpoklad je, že tyto ceny budou dále růst. Je pak otázkou, kde bude hranice ještě zdravých a přiměřených cen těchto nemovitostí, a kdy už tuto hranici trh překročí.

Je třeba vnímat, že současné ceny nejsou reálnými cenami na trhu. Tyto ceny stvořily výhodné a rozsáhlé hypoteční úvěry, které tvoří v podstatě poptávku na dluh, a to z velké části výdajů za tyto nemovitosti. Nárůst cen tak stojí na financování dluhu, tedy budoucích příjmech dlužníků. Pokud pak objem úvěrů a ceny nemovitostí překročí určitou hranici, kterou však není nikdo schopen definovat, může v budoucnu dojít ke krizovým situacím. Tento šok nemusí přijít z České republiky a jejího trhu, ale může přijít z venčí. Stačí, aby se spustila krize v některé z velkých ekonomik a tato se k nám během několika měsíců přenese, se všemi negativními následky a problémy, které globalizace může přinést.

Připomeňme si tedy ještě jednou a stručně, jak došlo k poslední finanční krizi, která znamenala miliardové ztráty pro mnoho vlastníků nemovitostí, ale i pro banky a další instituce. Přemrštěný boom v USA vedl ke zpřísnění poskytování hypoték. To bylo tak prudké, že pohltilo velkou část vlastníků nemovitostí, kteří je pořídili na úvěr. Poškozeny byly i banky, z nichž některé musely ukončit činnost. Celý problém se přesunul i do Evropy, kde nejvíce postihl země jako Španělsko či Itálii, nebo Irsko. Průběh byl obdobný jako v USA. V České republice jsme pak krizi pocítili zejména poklesem cen nemovitostí obecně a zpřísněním poskytování hypoték ze strany bank. Ceny nemovitostí se tak propadly až o 30 procent. 

Pokles úroků je obecně dobrá zpráva. Je však třeba myslet na důsledky, nepřipustit extrémy a nedopustit, aby se historie tak snadno opakovala.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Úroky z hypoték klesly pod dvě procenta. Nevznikne další cenová bublina na trhu nemovitostí?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více