USB flash disky zabezpečuje jen čtvrtina uživatelů


01. 06. 2018  00:02     čtk     komentáře (0)

Více než čtyři pětiny Čechů používají USB flash disky. Z těch, kteří používají flash disky pro přenos citlivých pracovních dat, je šifruje pouze 28 procent. Vyplývá to z průzkumu společností Eset a Seznam.cz.

USB flash disky zabezpečuje jen čtvrtina uživatelů




Podle technického ředitele Esetu uživatelé buď nevědí, jak se to dělá, nebo jsou přesvědčeni, že to nepotřebují. Tyto dva důvody uvedlo 77 procent z těch, co šifrování nepoužívají. Přímou nebo zprostředkovanou zkušenost se ztrátou flash disku přitom uvedlo osm respektive 21 procent dotázaných.

"I s ohledem na blížící se začátek platnosti obecného nařízení GDPR bychom měli svá data důsledněji chránit. Zejména pokud používáme oblíbené flash disky pro pracovní data, měli bychom nějakou formu ochrany zvolit. Pokud by například zaměstnanec disk s citlivými pracovními daty ztratil nebo mu byl odcizen, a ta data by byla zneužita, vystavuje nejen sebe, ale i svého zaměstnavatele riziku postihu dozorčích orgánů," dodal Dvořák.

Mezi další oblíbené úložiště patří externí disky s vyšší kapacitou (58 procent), cloudová úložiště (39 procent), optická záznamová média (27 procent), jiné zařízení (21 procent) a serverová úložiště (21 procent).



USB flash disky zabezpečuje jen čtvrtina uživatelů

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více