Zajímavé:
Úspory 40 % Čechů vzrostly, lidé se bojí budoucnosti


02. 04. 2013  11:09     Michaela Šimková     komentáře (0)

Češi byli v loňském roce spořiví, jejich úspory se zvýšily ve čtyřiceti procentech případů. Ke střádání a budování finanční rezervy je nejčastěji vedly obavy ze zhoršení situace v budoucnosti. Naopak každý čtvrtý Čech o část úspor přišel, zpravidla z důvodu navýšení nákladů na bydlení. Informace vyplynuly z mezinárodního průzkumu ING, který dlouhodobě sleduje finanční chování obyvatel.

Zajímavé: Úspory 40 % Čechů vzrostly, lidé se bojí budoucnosti




„Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi jsme dopadli poměrně dobře. Úspory vzrostly v průměru 35 % procentům Evropanů, ale přibližně stejnému množství lidí se naopak snížily. U Čechů jsou oba ukazatele příznivější. Navýšení úspor v tuzemsku zaznamenalo 40 % obyvatel a snížení 25 %. Nejlépe dopadlo Turecko a Velká Británie, kde svoji finanční rezervu zvětšil téměř každý druhý člověk. Na opačném konci skončila Itálie, kde si jen zhruba 15 % lidí našetřilo více peněz oproti předchozímu roku a více než polovině Italů se úspory snížily,“ okomentoval výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR.

Stejně jako ve zbytku Evropy i v České republice nejvíce rostly úspory mladším obyvatelům, v tuzemsku konkrétně polovině lidí ve věku 25 až 34 let a více než 40 % ve věku od 18 do 24 let. Ve srovnání jednotlivých krajů jsou na tom s úsporami oproti předchozímu roku o něco hůře Jihočeši a Severočeši než lidé v ostatních regionech a v Praze. „Lidé u nás často více spořili, protože se bojí zhoršení své situace v budoucnu. Stále více lidí momentálně preferuje spoření před utrácením a 19 % Čechů uvedlo, že si potřebuje našetřit na konkrétní věc. Nejčastějším důvodem snížení úspor byly vyšší náklady na bydlení a zhoršení finanční situace, za kterou se mohou skrývat nižší příjmy nebo větší výdaje,“ upřesnil Libor Vaníček.

Obavy ze zhoršení finanční situace v budoucnu, které vedou k vytváření finanční rezervy na horší časy jsou častým důvodem, proč lidé spoří. ING Bank jako odborník na spoření doporučuje postupné vytváření nebo udržování finanční rezervy ve výši tří až šestinásobku měsíčního příjmu domácnosti.

Graf – důvody zvýšení a snížení úspor v České republice

undefined



Zajímavé: Úspory 40 % Čechů vzrostly, lidé se bojí budoucnosti

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44662887356

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751