ÚTERÝ - Číslo dne - 2 biliony korun


06. 06. 2017  00:03     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA PŮJČKY: Číslo dne - 2 biliony korun! To je celková výše úvěrů, které tuzemské domácnosti dluží finančním institucím. Jedná se o obrovské číslo, které představuje zhruba polovinu celého hrubého domácího produktu České republiky.

ÚTERÝ - Číslo dne - 2 biliony korun




Hrubý domácí produkt České republiky představuje více než 4 biliony korun ročně. Pro představu výše ročních příjmů státního rozpočtu přestavuje částku 1 350 miliard korun, tedy 1,35 bilionu korun. Výše úvěrů tuzemských domácností tak je vyšší než je celý státní rozpočet naší země na celý rok.

Přesto v mezinárodním srovnání není výše zadlužení našich občanů vysoká. Naopak jsme ve skutečnosti pod průměrem.

Meziročně se toto celkové zadlužení zvýšilo o 165 miliard korun, tedy o necelých deset procent. Rozhodující a největší vliv na nárůstu objemu úvěrů a dosažení našeho čísla dne - 2 biliony korun měl nárůst objemu hypoték. Hypotéky jsou stále nejoblíbenějšími úvěry, které jsou také z pohledu bank i klientů nejbezpečnější, protože jsou zajištěny nemovitostmi a jejich hodnotou.

Naopak i přes nárůst objemu úvěrů se snížil objem úvěrů, které nejsou řádně spláceny, nebo jsou ohroženy tím, že je dlužníci nebudou splácet. I tento podíl špatných a rizikových úvěrů je v České republice velmi nízký a dokonce nižší než ve vyspělejších západních zemích. Konkrétní objem nesplácených úvěrů činí pouze 41 miliard korun a meziročně se nížil o 6 miliard.

I proto se nemusíme bát půjček a odpovědně se zadlužovat. Úvěrům hraje do noty velká konkurence na trhu a stále velmi nízké úrokové sazby a celkové RPSN úvěrů.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

S partnerem speciálu o úvěrech

Equa Bank



ÚTERÝ - Číslo dne - 2 biliony korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16138290496

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více