Úvěr na bydlení a poplatky:
s jakými počítat a existuje hypotéka bez poplatku?


30. 11. 2020  00:52     pujcka.co     komentáře (0)

I přesto, že nesmyslných poplatků v bance ubývá, stále je nutné být při sjednávání finančních produktů na pozoru. S jakými poplatky je spjata hypotéka a lze úvěr na bydlení získat i bez nákladů navíc?

Úvěr na bydlení a poplatky: s jakými počítat a existuje hypotéka bez poplatku?




S hypotečním úvěrem je spjata celá řada poplatků, rozhodně to ale neznamená, že u vámi vybrané hypotéky budete muset platit všechny. Nejčastěji se lze setkat s poplatky:

  • za sjednání hypotéky,
  • za vedení úvěrového účtu,
  • za odhad nemovitosti,
  • za čerpání půjčky,
  • za notářské služby.

Dále hypotéku navyšují náklady související s Katastrem nemovitostí a mnohdy nezískáte ani běžný účet zdarma, z něhož půjčku budete splácet. Opomínat bychom neměli ani pojištění nemovitosti a platební neschopnosti, což jsou další nezbytnosti, které navyšují celkovou cenu bydlení, stejně tak jako poplatek v podobě provize realitní kanceláři.

Co vše je součástí RPSN a co k nákladům připočítat navíc?

Více o poplatcích úzce souvisejících s hypotékou prozradí RPSN, právě roční procentní sazba nákladů zohledňuje, jak všechny poplatky, tak i úrokovou sazbu. Avšak pozor, náklady typu ocenění nemovitosti, provize realitce nebo pojištění domu, je nutné ještě přičíst. S výpočty i s výběrem může výrazně pomoci hypoteční kalkulačka, díky které získáte přehled, s jakou výší měsíční splátky a úrokem počítat při vámi požadované půjčované sumě.

I při výpočtech ale pamatujte na to, že bez úspor to dnes už nejde. Banky nepůjčují klientům celou částku, tedy neposkytují 100% hypotéky. Je proto nezbytné mít úspory, jak na koupi nemovitosti, tak i na případné opravy a související náklady v podobě dodatečných poplatků.

Chybí-li peníze navíc, je možné „vlastní zdroje“ nahradit půjčkou typu úvěru ze stavebního spoření, avšak pozor, další závazky vám mohou přinést jen nepříjemné finanční potíže, bezhlavě se tak pouštět do zadlužování kvůli tomu, že nemáte na zaplacení poplatků, se nemusí vyplatit.

Hypotéka bez poplatku. Existuje vůbec?

Někdy banky poplatky snižují, jindy je odpouští. Vždy záleží na aktuální nabídce, i proto se vyplatí porovnávat jednotlivé úvěry a sledovat marketingové akce poskytovatelů. Je ale možné se setkat s hypotékou zcela bez poplatku? Ano, lze, avšak pozor, myslet si, že vám taková půjčka pomůže ušetřit, je bláhové. Veškeré poplatky si banka promítne do vyšší úrokové sazby. Na druhou stranu i tato hypoteční nabídka má své výhody.

Nemusíte mít na začátku vyřizování úvěru na bydlení volné prostředky na úhradu poplatků. Proces sjednání bude jednodušší a přehlednější. Nebudete muset pátrat po tom, kolik zaplatíte za bankovní služby, vše bude zahrnuto v úroku.

I přestože se tak hypotéka bez poplatku zdá jako reklamní tah, nemusí tomu tak být. Některým klientům vyšší úrok a žádné poplatky mohou přijít vhod, a to i v případě snižování daňového základu.



Úvěr na bydlení a poplatky: s jakými počítat a existuje hypotéka bez poplatku?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16202237840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více