Úvěrové firmy:
Lidé si půjčují výrazně vyšší sumy než před rokem


22. 12. 2016  09:09     ČTK     komentáře (0)

Před Vánocemi tradičně roste zájem o spotřebitelské úvěry, proti loňsku
jejich objem zaznamenal nárůst. Lidé si letos půjčují také vyšší sumy než
před rokem, přičemž si berou úvěry nejen na nákup vánočních dárků, ale i na  pořízení dražších domácích spotřebičů. V dnešní anketě ČTK se na tom shodli nebankovní poskytovatelé půjček.

Úvěrové firmy: Lidé si půjčují výrazně vyšší sumy než před rokem




"Už od října evidujeme nárůst žádostí o nebankovní půjčky a předpokládáme, že tento zájem potrvá až do začátku ledna, tedy do povánočních slev. Počet žádostí o půjčku vzrostl meziročně téměř o desetinu," řekla ČTK marketingová
ředitelka Profi Creditu Dana Hakavcová. Průměrná vyplacená částka se u předvánočních půjček proti loňsku zvýšila o čtvrtinu, když muži si podle ní  půjčují o něco více než ženy. "Zájem o půjčky před Vánoci každoročně roste,  a to v průměru mezi deseti a 20 procenty," uvedl obchodní ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička. Letošní prosinec ovlivnila podle něj novela zákona o
spotřebitelských úvěrech. "

Do dnešního dne jsme se rozloučili s některými našimi obchodníky a předpokládám, že to bude mít i vliv na objem poskytnutých úvěrů tento měsíc," dodal. Průměrný úvěr u  společnosti činí 8100 Kč, zatímco loni to bylo 7800 Kč a 6500 Kč v roce 2014. Letošní vánoce budou určitě bohatší, lidé si na ně půjčují vyšší částky než v minulosti, souhlasil mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek. Je to podle něj dáno tím, že se ekonomice daří a lidé si mohou dovolit vzít si vyšší půjčku, protože vědí, že ji snáze splatí. Letos Provident nezaznamenal typický hit mezi dárky, zákazníci nejčastěji zmiňují  elektroniku, oblečení a nářadí pro kutily. Populární jsou také poukázky na kuchařské kurzy pro muže či na kurzy líčení pro ženy, podotkl. I když zájem o úvěry v závěru roku roste, neznamená to současně, že lidé peníze využívají především na nákup vánočních dárků. Velká část poskytnutých úvěrů slouží k financování nákupu domácích spotřebičů. Ty často  doslouží a lidé se rozhodnou pro jejich obměnu a dají si jeden velký rodinný dárek, upozornila mluvčí Home Creditu Zuzana Bienvenu.

Nejfrekventovanějším zbožím je tradičně černá a bílá technika a nově se v prodeji na splátky daří například robotickým vysavačům, poznamenal šéf marketingu Cofidisu Cyril Křůpala. Firma proti loňsku zaznamenala 35procentní růst objemu úvěrů.

Desatero serveru Bankovní poplatky pro utrácení na Vánoce:

1)        Neberu si půjčku na vánoční dárky ani na Vánoce jako takové, nepodléhám emocím, které jsou v tomto čase všudypřítomné. Vyvaruji se impulsivním nákupům.

2)        Pokud si už úvěr musím (musíme umřít a platit daně) vzít, tak od seriózních institucí – banky, družstevní záložny a značkové nebankovní úvěrové instituce.

3)        Pokud mi nechtějí tyto instituce půjčit, nikam dál nejdu, neboť zřejmě nejsem úvěruschopný. Dostávám se tak, byt vynuceně, do bodu 1) a to je dobře.

4)        Když už si nemohu pomoci a musím si půjčit, čímž ale poruším bod 1) a navíc mi je seriózní instituce ochotna peníze poskytnout, tak si vyberu správný produkt – pro účely nenadálých výdajů například kreditní kartu, kde se při vrácení peněz v bezúročném období neplatí úroky. Už méně je vhodný spotřebitelský úvěr. Na tzv. mikropůjčky, které jsou snadno dostupné, zapomeňte.

5)        Bohužel si chci půjčit, banka je ochotna mi půjčit a já už mám vybraný nejvhodnější produkt, pak nastává fáze porovnání úvěrových nabídek jednotlivých finančních institucí. Porovnat imaginární věc, jako je půjčka, lze stejně lehce, jako to dělám při porovnání ceny jakéhokoliv jiného zboží. Úvěr si nikdy neberu pod časovým tlakem a ve stresu.

6)        Porovnání úvěrových produktů je paradoxně srozumitelnější a jasnější, než spotřebního zboží, protože u úvěrů existuje tzv. RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů), tedy celkové náklady za úvěr vyjádřené ročně v procentech, zatímco u ceny zboží nic takového neexistuje. Následně tak mohu být nepříjemně překvapen nárůstem vedlejších nákladů (pojištění, poštovné, balné apod.).

7)        Po opadnutí nadšení z Vánoc, úvěr svědomitě splácím i přesto, že dárky třeba neměly patřičný úspěch.

8)        A teď pozor - nepůjčuji si znovu na splácení původního úvěru na Vánoce. Tím bych se dostal do spirály dluhů, ze které je cesta ven velmi obtížná.

9)        V novém roce si každý měsíc budu vytvářet drobnou rezervu na výdaje příštích Vánoc, abych si už nemusel znovu půjčovat a tím tak porušovat bod 1) tohoto desatera.

10)  Vánoce nejsou jen o penězích a nákladech, přemýšlím, jak je   šťastně prožít tak, abych se kvůli tomu nezadlužil a následně pak i nezbláznil. Pokud už jsou s Vánocemi spojené vyšší výdaje, směřuji je do zvelebení bydlení, jako určitou investici.



Úvěrové firmy: Lidé si půjčují výrazně vyšší sumy než před rokem

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více