Úvěry ani hypotéky speciálně pro handicapované české banky nenabízejí


09. 09. 2010  00:24     BP.com     komentáře (0)

Tuzemské banky přistupují ke všem klientům stejně. Pokud jste handicapovaný a chcete požádat o úvěr, nečekejte negativní diskriminaci, ale ani tu pozitivní – úvěr dostanete, pokud budete schopen splácet.





Tuzemské banky jednají jako odpovědný věřitel, proto každý potenciální klient musí projít skóringovými testy. Banky, které redakce serveru BP.com oslovila, dle svých slov nerozlišují, zda je klient handicapovaný nebo ne. Řeší pouze to, zda je žadatel o úvěr svéprávný, a zde bude schopen dostát závazkům vůči bance. Zdravotní stav žádným způsobem neevidují. „V žádném případě si o zdravotním stavu klientů nevedeme evidenci a tím pádem ani zpětně nepoznáme, zda se jedná o handicapovaného klienta či nikoliv. Ke všem klientům přistupujeme individuálně a hledáme řešení veškerých životních situací,“ řekl nám Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.  Některé banky nabízejí specifické produkty, ale jedná se hlavně o vkladové nástroje. Handicapovaným se banky snaží vyjít jinak, například bezbariérovými přístupy do poboček, jak BP.com potvrdila Martina Lambert z LBBW: „Pobočky jsou většinou uzpůsobeny tak, aby byly přístupné i pro fyzicky handicapované spoluobčany a i pro maminky s kočárky.“ Zaměstnanci na pobočkách se handicapovaným klientům taktéž snaží ulehčit situaci individuálním přístupem. „Dle charakteru handicapu se občanům samozřejmě dostává adekvátního přístupu ze strany obsluhy bankovními pracovníky,“ potvrzuje Lucie Hálová z Volksbank. Stanoviska jednotlivých bank a nebankovních finančních situací si přečtěte níže.   Poskytujete handicapovaným specifický úvěr či hypotéku?  

Banky:

-      Česká spořitelna

o       V tomto směru klienty nerozlišujeme. V žádném případě si o zdravotním stavu klientů nevedeme evidenci a tím pádem ani zpětně nepoznáme, zda se jedná o handicapovaného klienta či nikoliv. Ke všem klientům přistupujeme individuálně a hledámě řešení veškerých životních situací. U všech klientů platí, že provádíme tzv. Credit scoring – tedy zjišťujeme jejich schopnost dlouhodobě splácet. Jsme totiž zodpovědným věřitelem, nechceme klienta předlužit. Chráníme tak klienta i sebe.   

-      ČSOB

o       U úvěrů nijak neposuzujeme, zda je klient tělesně nebo duševně (pokud je svéprávný) handicapovaný. Tato skutečnost nijak nevstupuje do úvěrového procesu a klientovi lze nabídnout standardní úvěrové produkty s tím, že handicapovaný klient je hodnocen podle stejných pravidel jako ostatní klienti. Tuto skupinu klientů nijak odděleně nesledujeme.  

-      KB

o       Případný zdravotní handicap absolutně není kritériem pro poskytnutí či neposkytnutí úvěru. Občané s handicapem mají stejný přístup ke všem bankovním službám, jako všichni ostatní. V případě žádosti o úvěr či hypoteční úvěr posuzujeme každou žádost individuálně. Rozhodující je vždy schopnost klienta hradit závazky vůči bance. Do hodnocení vstupuje celá řada faktorů, vedle demografických faktorů a výše příjmu zohledňujeme samozřejmě také historii klienta v bance, případné záznamy v úvěrových registrech, dřívější platební morálku apod.  

-      RB

o       Nemáme pro handicapované žádný speciální produkt. Nicméně, handicapovaní samozřejmě mohou žádat o jakýkoli produkt za splnění stejných podmínek jako ostatní klienti. Podporu handicapovaným spíše směřujeme v rámci našich CSR aktivit, kde se zaměřujeme především na oblasti charity a vzdělání.  

-      LBBW

o       Speciální podmínky, produkty nebo ceny výhradně pro handicapované spoluobčany nenabízíme, nevedeme žádnou statistiku kdo z klientů je a kdo není handicapovaný a ani se na to neptáme. Pro neziskové organizace máme speciální produkt IQ Konto NEZISKOVKA, speciální balíček za zvýhodněnou cenu. Pobočky jsou většinou uzpůsobeny tak, aby byly přístupné i pro fyzicky handicapované spoluobčany a i pro maminky s kočárky.  

-      Poštovní spořitelna

o       Pro držitele průkazu ZTP poskytujeme zvýhodněné vedení Era osobního účtu a v rámci něho jeden výběr měsíčně na obchodním místě zdarma. V oblasti úvěrů žádné zvýhodnění nenabízíme.  

-      mBank

o       Nemáme žádné omezení pro handicapované klienty. Obchodní podmínky jsou stejné pro všechny. Handicapované klienty nevedeme ve zvláštní kategorii. Proto ani při monitorovaní dlužníků nepoužíváme tento druh rozlišení.  

-      Banco Popolare

o       Banco Popolare Česká republika, a.s. nemá speciální produkty určené uvedené skupině klientů.  

-      Volksbank

o       Z pohledu produktové nabídky Volksbank na hendikepované občany nepohlíží jako na zvláštní skupinu a nabízí jim standardní produktovou nabídku v plné šíři a se stejnými podmínkami jako "ostatním" občanům. Dle charakteru handicapu se občanům samozřejmě dostává adekvátního přístupu ze strany obsluhy bankovními pracovníky.  

Nebankovní finanční instituce:

-      Home Credit

o       Základní podmínkou pro získání spotřebitelského úvěru od Home Creditu je výše příjmu, existence dalších úvěrů a případně zařazení v úvěrovém registru. Má-li žadatel příjem dostatečně vysoký, aby prošel naším schvalovacím procesem, nerozlišujeme, zda má nebo nemá tělesné postižení. Speciální produkty určené pro handicapované lidi nenabízíme, tělesně postiženým poskytujeme stejné úvěrové produkty jako zdravým lidem. Neliší se ani úvěrové podmínky. Spotřebitelské úvěry nenabízíme lidem zbaveným způsobilosti k právním úkonům, negramotným a nevidomým lidem, protože nemají možnost seznámit se dostatečně s úvěrovými podmínkami (neumí nebo nemohou číst). o       Domníváme se, že člověk by neměl pozbýt možnost získat úvěr jen proto, že je tělesně postižený. Pokud pobírá pravidelný plat nebo důchod, není uveden v úvěrovém registru, případně už u Home Creditu prokázal dobrou platební morálku na předchozím úvěru, není důvod mu půjčku neposkytnout. o       Na tuto otázku, jací jsou handicapovaní klienti věřitelé, nemůžeme spolehlivě odpovědět, protože nezkoumáme, zda klient má nějakou formu postižení. Předpokládáme však, že například s vyřízením úvěru by tělesně postižení neměli mít větší problém. Například hotovostní úvěr je možné sjednat po telefonu, žadatel nemusí chodit žádat na pobočku. Nemá-li postižený možnost koupit zboží na splátky v kamenném obchodě, je pro něj k dispozici množství e-shopů, u kterých je nákup zboží a vyřízení úvěru také jednoduché. Pokud nás klient na své postižení při sjednávání půjčky upozorní, jsme připraveni věnovat mu individuální přístup a vyjít mu v jeho požadavcích vstříc.  

-      CETELEM

o       Společnost Cetelem nabízí úvěrové produkty všem fyzickým osobám, plně způsobilým k právním úkonům, které splňují základní podmínky pro poskytnutí úvěru - věk 18-65 let a pravidelný a trvalý zdroj příjmu (žadatel nesmí být ve zkušební ani výpovědní lhůtě a ani na mateřské dovolené). Nabídku našich produktů se vždy snažíme přizpůsobit klientovým potřebám a ke každému žadateli přistupujeme při posuzování žádosti individuálně. Obchodní podmínky jsou stejné pro všechny naše klienty. Společnost Cetelem přistupuje stejně ke všem svým klientům, nevedeme si tedy žádnou evidenci, zaměřenou na handicapované spoluobčany. Na tuto otázku tedy nemůžeme podat relevantní odpověď.


Úvěry ani hypotéky speciálně pro handicapované české banky nenabízejí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16204914192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více