Úvěry - jak správně zjistit RPSN z internetu?


07. 02. 2013  03:46     Redakce BP.com     komentáře (0)

Naši čtenáři jistě vědí o „2. Reality testu spotřebitelských úvěrů“, který právě probíhá na webu www.bankovnipoplatky.com a který navazuje na velmi přínosný „1. Reality test spořicích účtů“. Testování konkrétních produktů pomocí všech dostupných kanálů patří k účinné ochraně práv spotřebitele, jak nám potvrdila i Helena Kolmanová, ředitelka samostatného odboru ochrany spotřebitele z České národní banky.

Úvěry - jak správně zjistit RPSN z internetu?




„Ochrana spotřebitele ČNB už řešila s bankami otázku inzerované a reálné úrokové sazby, příp. RPSN s tím, že jsou pro první srovnání na webu dva zdroje. Prvním může být úvěrová kalkulačka, kde má banka buď přednastavenou většinou nejnižší možnou úrokovou sazbu s tím, že tato sazba je uvedena předložkou "od" - toto máte i v tabulce a s tím z hlediska informovanosti klientů nic moc nenaděláme. Nebo často banka dává možnost, aby si spotřebitel upravil do kalkulačky úrokovou sazbu z několika možností - tedy aby si předem spočítal, jakou by platil splátku i v případě, že by nedosáhl na lepší než nejhorší možnou úrokovou sazbu,“ komentuje problematiku Helena Kolmanová.

.

2. REALITY TEST NEÚČELOVÝCH ÚVĚRŮ

.

Druhým zdrojem je pak povinný reprezentativní příklad, který má na webu každá banka a ve kterém už musí použít průměrnou sazbu. „Tedy takovou, na jakou dosáhne spíše nadpoloviční většina klientů a to proto, aby příklad byl ve smyslu zákona opravdu reprezentativní,“ říká Kolmanová.

Česká národní banka k této problematice vydala i Úřední sdělení České národní banky ze dne 27. prosince 2010 (pdf, 140 kB) o aplikačním přístupu k některým ustanovením zák. č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru a o změně některých zákonů, které je k dispozici na této adrese.

.

1. REALITY TEST SPOŘICÍCH ÚČTŮ – VŠE PODSTATNÉ NALEZNETE ZDE

.

Vzhledem k analogii zkoumané problematiky budeme s odborem ochrany spotřebitele České národní banky při vyhodnocování výsledků Reality testu spotřebitelských úvěrů kooperovat.



Úvěry - jak správně zjistit RPSN z internetu?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15535427376

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více