Úvěry od záložen jsou stále oblíbenější


09. 11. 2010  10:26     Karel Pluhař     komentáře (0)

Objem úvěrů poskytnutých družstevními záložnami vzrostl dle analýzy ČNB v prvním pololetí letošního roku o 27 procent. Příčinou atraktivity úvěrů je pokles úroků k 9 % ročně a neochota bank financovat některé oblasti podnikání. O úvěry mají zájem zejména menší developeři a cizinci žijící a podnikající v Čechách.





Na růstu objemu úvěrů se podílí ekonomická krize a sní spojená neochota bank půjčovat. Část tradičích bankovních klientů tak míří do družstevních záložen. „K letošnímu 31. říjnu  WPB Capital spořitelní družstvo půjčilo 957 mil. korun, to je o 61 % více než za celý loňský rok. Růst objemu poskytnutých úvěrů a změna klientely nám umožnily snížit úrokové sazby až na 9 % p. a.,“ říká Peter Mojcík, vedoucí úvěrového oddělení WPB Capital. Podle Petera Mojcíka se dnes úroky požadované většími záložnami pohybují běžně v rozmezí 10-11 procent, ale ještě loni dosahovaly až 12 %. Významnou část klientely družstevních záložen tvoří firmy. „Ve WPB Capital se specializujeme zejména na firemní klientelu. Nejčastěji u nás žádají úvěr menší developeři. Prostředky využívají ke startu nových projektů i k dofinancování běžící výstavby. Velice oblíbené je refinancování developerských úvěrů u bank, přičemž projekty jsou už dokončené a prodlužuje se pouze splatnost úvěru z důvodu potřeby delšího času na rozprodej již zkolaudovaných nemovitostí. Klienti u nás oceňují individuální nastavení podmínek, rychlý proces schválení úvěru a zejména fakt, že nepožadujeme předprodeje,“ uvádí Peter Mojcík. Množí se také žádosti o provozní úvěry, tradičně vysoký zájem je i o úvěry na konsolidaci závazků.  Z fyzických osob jsou častými klienty cizinci žijící dlouhodobě v České republice. Pokud neprokážou historii příjmů v Česku, nemají většinou u banky šanci. „Tito cizinci jsou velice bonitní klienti, kteří využívají úvěry ke startu podnikání nebo nákupu nemovitostí. Záložny jsou pro ně často jediným způsobem, jak si v Česku vytvořit bankovní historii a později dosáhnout na o něco levnější financování od bank,“ říká Peter Mojcík. Úvěrů od družstevních záložen využívají také firmy a osoby se záznamem v registru dlužníků. „Každou žádost o úvěr posuzujeme individuálně a hodnotíme celkovou situaci klienta. Pokud jde o menší pochybení, není překážkou v poskytnutí úvěru ani záznam v registru dlužníků. U každého úvěru bez výjimky požadujeme zajištění bonitní nemovitostí a průměrná výše úvěru dosahuje 50 % až 60 % ceny nemovitosti. To dává jistotu, že záložna a její členové na poskytnutém úvěru neprodělají,“ dodává Peter Mojcík. WPB Capital se ale vyhýbá nejrizikovějším produktům jako konsolidace problémových úvěrů fyzických osob nebo spotřebitelským úvěrům.


Úvěry od záložen jsou stále oblíbenější

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12452996640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více