V Česku přibylo podvodů přes internet s platebními kartami


19. 11. 2014  08:41     ČTK     komentáře (0)

V Česku se v poslední době zvýšil počet podvodů s platebními kartami, při kterých jsou jejich majitelé vyzváni k odeslání údajů o kartě přes internet. ČTK to dnes sdělilo Sdružení pro bankovní karty (SBK). Varovalo zároveň, aby lidé informace o své kartě na výzvy z internetu nikdy nesdělovali.

V Česku přibylo podvodů přes internet s platebními kartami




Objevily se zatím dva druhy postupů, kterými se podvodníci snaží údaje o kartě z jejího majitele vytáhnout. Při prvním z nich přes Facebook žádají o půjčku malého obnosu peněz a vyzvou k vyplnění informací o kartě na internetové stránce, ze které data získají a kartu pak využívají k placení podvodných transakcí. Podvodníci také slibují hráčům finanční bonusy u sázkových kanceláří, pokud zadají údaje o své kartě, kterou ale následně zneužijí.

"Sdružení pro bankovní karty důrazně doporučuje na takovéto výzvy nereagovat. Podobných scénářů může existovat více," uvedlo SBK. Majitele karty, kteří už informace o ní na takovéto výzvy odeslali, vyzvalo sdružení k jejímu zablokování.

Členy Sdružení pro bankovní karty jsou banky a další organizace, jejichž zájmem je platební karty v Česku rozvíjet. Podle údajů ke konci června klienti bank v Česku vlastnili 8,335 milionu debetních karet, 2,08 milionu kreditních karet a 221.000 takzvaných charge karet, vázaných na úvěrový účet.

HLASOVAT PRO SVÉHO FAVORITA MŮŽETE ZDE!

RPSN maskot

 



V Česku přibylo podvodů přes internet s platebními kartami

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15640678544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více