V cizině hledejte bankomat příbuzné banky (HN)


23. 07. 2008  12:59     Pavel Cechl     komentáře (1)

Čtyři banky působící v Česku nabízejí svým klientům výběr z bankomatů v zahraničí zdarma. Platí to pro debetní karty mBank, HSBC, UniCredit Bank a ČSOB.





Čtyři banky působící v Česku nabízejí svým klientům výběr z bankomatů v zahraničí zdarma. Platí to pro debetní karty mBank, HSBC, UniCredit Bank a ČSOB. mBank a HSBC tuto možnost dává všem svým klientům. U ČSOB je určena pouze pro Studentské konto Plus. Jeho uživatelé mají po celém světě pět bezplatných výběrů.

Složitější situace je u UniCredit Bank. U osobních kont Mozaika, Komplet, Exklusive, Studentské konto a účtu pro podnikatele Business konto je výběr zdarma. U konta Pohoda stojí devět a u ostatních typů kont pět korun.

Sazebník se ovšem týká pouze bankomatů sítě UniCredit ve vybraných 15 evropských zemích. Jedná se například o Německo, Itálii, Slovensko, Chorvatsko, Turecko, Bulharsko či Slovinsko. V bankomatech neoznačených logem banky nebo v jiných zemích ovšem zaplatí klient i nadále 100 korun a navíc půl procenta z vybírané částky.

Proto je vhodné včas si zjistit, ve kterých státech je možné zvýhodnění využít. A také název banky, kterou skupina UniCredit v dané zemi vlastní. Třeba v Německu je to Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, v Chorvatsku Zagrebačka Banka, v Polsku Bank Pekao.

Šest korun za výběr u Erste

 

Destinace rozhoduje také u České spořitelny. Pokud se její klienti vydají do země, kde má mateřská Erste Bank dceřinou banku, zaplatí za výběr z jejích bankomatů šest korun místo 100 korun a půl procenta z vybírané částky. Tuto výhodu získají v Rakousku, Slovensku, Chorvatsku, Rumunsku, Srbsku, Maďarsku a na Ukrajině. Předtím je ovšem nutné zjistit si opět jména místních bank vlastněných skupinou Erste.

S novinkou zaměřenou na výběry v zahraničí přichází v létě i Volksbank. Podobně jako v uplynulých letech je možné si od 1. srpna pořídit Holiday kartu, s níž stojí výběr 29 korun místo poplatku 75 korun a půl procenta z vybírané částky. Karta bude zdarma přidávána ke kontům Freekonto, Sit Styl a Exclusive. U ostatních bude stát 200 korun za rok. To se ovšem týká nových majitelů. Držitelé Holiday karty z předešlých let mohou platit 29 korun za výběr už nyní.

Při používání bankomatu je třeba sledovat i další faktory než pouze cenu za výběr. "Je potřeba dávat pozor i na kurz měny, kde jsou mezi bankami velké rozdíly," upozorňuje Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Například při výběru 500 eur z bankomatu banky, která si neúčtuje poplatek, ale má kurz 24 korun za euro, se z účtu odečte 12 tisíc korun. Při výběru stejné částky z bankomatu finančního domu, který si účtuje poplatek 100 korun plus 0,5 procenta z vybrané částky, ale má kurz 23,5 koruny za euro se odečte 11 909 korun.

V obchodech jedině kartou

 

Při cestách do zahraničí je ale vůbec nejlepší kartou přímo platit v obchodech, než z ní vybírat. "Platba kartou je bez poplatku a je přepočítávána i prostřednictvím výhodnějšího kurzu, než jaký se používá pro přepočet u výměny valut," říká Tomáš Kopecký z ČSOB.
Je potřeba také sledovat, z jakého bankomatu vybíráte. "Někteří provozovatelé bankomatů si účtují poplatky za výběr nad rámec poplatků ze strany banky," říká Lucie Borovičková z HSBC. Na tuto skutečnost musí ovšem být vybírající vždy dopředu upozorněn oznámením na displeji bankomatu.


Kolik stojí výběr z bankomatu v cizině (Poplatek tvoří % z vybrané částky + Kč)

 

 

 

Výhody v bankovní skupině

 

Banka

Debetní karta

Kreditní karta

Debetní karta

Kreditní karta

Bawag

2,5 %, min. 80 Kč

2,5%, min. 80 Kč

neposkytuje

neposkytuje

Citibank

0,5 % + 100 Kč

3,5 %, min. 89 Kč

neposkytuje

neposkytuje

ČS

0,5 % + 100 Kč

0,5 % + 100 Kč

6 Kč*

neposkytuje

ČSOB

0,5 % + 80 Kč

1,5 % + 80 Kč

6 Kč**

1,5 % + 6 Kč**

GE Money Bank

0,5 % + 100 Kč

1 % + 100 Kč

neposkytuje

neposkytuje

HSBC Bank

0 Kč

1,98 %, min. 75 Kč

neposkytuje

neposkytuje

Komerční banka

1 %, min. 100 Kč

1 %, min. 100 Kč

neposkytuje

neposkytuje

mBank

0 Kč

neposkytuje

neposkytuje

neposkytuje

Raiffeisenbank

0,5 % + 100 Kč

0,5 % + 100 Kč

neposkytuje

neposkytuje

UniCredit Bank

0,5 % + 100 Kč

0,5 % + 100 Kč

0-9 Kč***

1 % + 40 Kč***

Volksbank

0,5 % + 75 Kč****

1,75 %, min. 120 Kč

neposkytuje

neposkytuje


* V Rakousku, Slovensku, Chorvatsku, Rumunsku, Srbsku, Maďarsku a na Ukrajině z bankomatů sítě Erste.
** Z bankomatů ČSOB na Slovensku
*** Výše úspory s debetní kartou závisí na typu bankovního účtu. Síť bankomatů UniCredit Bank je v 15 evropských zemích - Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Itálie, Turecko a Ukrajina.

**** Při výběru debetní Holiday kartou 29 Kč.

Zdroj: BANKY



V cizině hledejte bankomat příbuzné banky (HN)

bankomaty
Jedu na Rhodos a chtěl bych vědět čí se tam dá vybrat hotovost na bankomatech...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16270977568

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více