V cizině je nejlepší platit kartou (HN)


22. 06. 2009  12:49     Otakar Schön     komentáře (0)

Výběr z bankomatu se v zahraničí prodraží. Hodí se vzít také hotovost v místní měně.





I když většina Čechů před odjezdem na dovolenou shání zahraniční měnu v hotovosti, neměli by se spoléhat jen na ni. Ideální je totiž mít s sebou platební karty, hotovost v místní měně a rezervní fond v dolarech či eurech podle země, kam vyrážejí.

Levněji ve směnárně

Nejsnazší a nejoblíbenější je výměna českých korun za cizí měnu v bance nebo směnárně. Zjednodušené pravidlo říká, že levněji lze eura či dolary koupit ve směnárnách ve městech se silným turistickým ruchem. Levné valuty tak mají na dosah lidé v pohraničních městech, ale také třeba v Českém Krumlově nebo v Praze a Brně. Pečlivým porovnáním aktuální nabídky může kupující při výměně 10 000 korun za valuty ušetřit i několik set korun. Aktuální kurzy najde na webových stránkách bank a směnáren. V obou případech je při výběru většího množství peněz lepší telefonicky zjistit, zda směnárna či banka má dostatek hotovosti v cizí měně.

Výběr v cizině i zdarma

Přístup k hotovosti zajistí přímo v zahraničí platební karta. Výběr z bankomatu v cizině většinou stojí přes sto korun, ale nemusí to platit vždycky. Nejlépe na tom jsou klienti mBank, která nabízí výběry v zahraničí úplně zdarma. Další banky poskytují zvýhodněné výběry v zemích, kde působí jejich sesterské společnosti. Například klienti ČSOB a Poštovní spořitelny zaplatí v bankomatech ČSOB na Slovensku za výběr eur pouze pětikorunu. Zákazníci České spořitelny se na výběry za šest korun mohou těšit na Slovensku, ale i v Chorvatsku, Rakousku nebo Maďarsku. "Speciálně působnost Erste Group v Chorvatsku je zajímavá pro tisíce našich klientů, kteří tráví dovolenou právě na této straně Jadranu," říká Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny.

V čem je výhoda karty

Hotovost se vždycky hodí. Na nákup zmrzliny, zaplacení za použití toalety nebo parkovného. Vše ostatní je ale výhodnější zaplatit platební kartou. Důvod je jednoduchý. Banky platbu většinou přepočítávají podle výhodnějšího "devizového" kurzu, který nezahrnuje příplatek za manipulaci s hotovostí. Platbu nedoprovázejí žádné vedlejší poplatky, ty odvádí karetním asociacím sám obchodník. V zahraničí nicméně člověk neuspěje s jakoukoliv kartou. Zejména v Česku rozšířené elektronické platební karty Maestro a Visa Electron nejsou v zahraničí ideální, přijímá je jen minimum obchodníků. Lepší je takzvaná embossovaná karta MasterCard nebo Visa. Jako rezerva v případě neočekávaných událostí potom může posloužit kreditní karta. Důležité ale je použít ji pouze k placení, nikoliv k výběru z bankomatu, u kterého okamžitě začínají nabíhat úroky.Platební karta ve srovnání s hotovostí nabízí více pohodlí a bezpečí. Pokud přijdete o balíček eur, už s tím nic nenaděláte, u krádeže karty máte možnost zavolat bance a kartu zablokovat. Zloděj navíc čelí bariéře v podobě PIN, podpisového vzoru a u některých platebních karet také porovnání s fotografií. Možnost umístit si na kartu fotografii majitele nabízí například Citibank u svých kreditních karet. Stejnou službu nabízí svým zákazníkům také Komerční banka, České spořitelna či ČSOB. Při používání karty, zejména embossované, je nutná velká opatrnost. Důležité je nespustit ji při placení z očí, aby si například číšník kartu neodnesl a neopsal si její číslo včetně bezpečnostního kódu.

Omezení plateb na internetu

"Je bezpečnější, když klient pro cestu do zahraničí zvolí platební kartu bez aktivovaných internetových plateb," radí klientům Martina Lambert, ředitelka komunikace LBBW. Pokud uživatel chce na dovolené využívat také internetové služby, může si s sebou vzít druhou kartu s menšími limity a používat ji pouze na internetu. "Po návratu ze země s vysokou kriminalitou je potom vhodné nechat si kartu vyměnit," dodává Lambert. Pokud si totiž podvodník číslo karty opíše, může s jejím zneužitím počkat. Výměna karty případným problémům spolehlivě zabrání. Nezbytnou součástí příslušenství k platební kartě je telefonní číslo, na kterém je možné kartu v případě krádeže zablokovat. Ideální je mít ho uložené nejen v mobilu, ale také napsané na papírku, který nosíte s sebou.   Výhodné výběry v rámci bankovní skupiny:

Česká spořitelna

Výběr za 6 korun v bankomatech Erste Group v sedmi zemích Evropy - Chorvatsko, Rakousko, ukrajina, Rumunsko, Slovensko, Srbsko Maďarsko.

ČSOB

Výběr za 5 korun v bankomatech ČSOB na Slovensku.

Poštovní spořitelna

Výběr za 5 korun v bankomatech ČSOB na Slovensku.

UniCredit Bank

Výběr za 0-9 korun podle typu karty v bankomatech unicredit Group v patnácti zemích - Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Itálie, kazachstán, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Ukrajina a Turecko.

Volksbank

Držitelé speciální karty Holiday Card mají ve všech zemích světa zvýhodněný výběr z bankomatu za 29 korun. ostatní klienti Volksbank platí běžný poplatek (100 korun za výběr debetní kartou nebo 120 korun za výběr kreditní kartou).


V cizině je nejlepší platit kartou (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12502794256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více