V Evropě ceny ještě nikdy nerostly tak rychle


20. 01. 2022  12:06     Tomáš Volf     komentáře (0)

Inflace v eurozóně dál láme rekordy, když v prosinci meziročně vzrostla o 5 %, což nejvýše v historii. Zdá se, že každý další měsíc je pokořen nějaký nelichotivý rekord. Koruna se v reakci na data posouvá pod 24,20 EURCZK, kde byla naposledy v září 2011.

V Evropě ceny ještě nikdy nerostly tak rychle




I když se jedná o ceny v EMU (země platící eurem) podstatně to zajímá i české firmy a spotřebitele. Česká ekonomika je strategicky navázána na EU, a proto je růst evropských cen klíčovým ukazatelem, který bude do velké míry určovat ceny u nás.

Jestliže se totiž průmyslové ceny v Německu zvedly o 24,2 % a jsou tedy nejrychlejší v historii Německa, nemůže se nás to netýkat. Dovozci budou muset růst cen promítnout i do ceny pro koncové spotřebitele, takže se nedá čekat, že by ceny na pultech českých obchodů zpomalovaly.

V první řadě dnešní data o evropské inflaci zajímají však evropské centrální bankéře. ECB dosud pohlížela a hovořila o inflaci jako o dočasném jevu, na který letos nehodlá reagovat zvýšením sazeb. K tomuto kroku by se odhodlala až v roce 2023. Nyní jsou sazby na euru nulové.

Vývoj cen v posledních měsících však může mnohé změnit a slovní intervence o tom, že je ECB připravena bojovat s inflací velmi tvrdě až přijde správný čas nejspíš nebudou stačit. Je dokonce možné, že ECB svůj postoj přehodnotí stejně, jako to udělal americký FED a půjde se sazbou nahoru už letos.

Jak ale ukazují dílčí data, podstatná část růstu cen jde na vrub cenám energií, se kterými ECB mnoho nenadělá. Důležitá bude míra eskalace konfliktu na Rusko ukrajinské hranici. Pokud se tak stane, plyn a pohonné hmoty vystřelí vzhůru.


Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



V Evropě ceny ještě nikdy nerostly tak rychle

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16450719984

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více