V Německu už konečně zaplatíte tuzemskou kartou. Konečně


08. 10. 2015  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Lidé, kteří vyrážejí pravidelně na nákupy do Německého příhraničí to znají. Německé supermarkety a hypermarkety dosud neakceptovaly naše platební karty. To se nyní po snížení poplatků obchodníkům za akceptaci karty mění. Nově už zaplatíte u všech významných prodejců kartou.

V Německu už konečně zaplatíte tuzemskou kartou. Konečně




Často to byl i velký trapas. Plný pás zboží a při placení vám sdělili, že terminál kartu neakceptuje. Zaplatit je možné prý jen tzv. EC Card, tedy kartou německé kartové asociace. Hotovost jste neměli a tak jste za nepříjemného přihlížení čekajících ve frontě zboží vrátili zpět na prodejnu.

Důvodem absence akceptace našich platebních karet byly vysoké poplatky, které uplatňovaly banky využívající karty MasterCard a VISA. Německé řetězce tak odmítaly tyto poplatky za platbu hradit a raději zvolili tuzemskou alternativu domácích karet. Po zavedení regulace ze strany Evropské unie však musí tyto poplatky klesnout. A klesají velmi výrazným způsobem. Z původního až  1 procenta objemu nákupu se poplatek snižuje na 0,3 procenta u kreditních, resp. 0,2 procenta u debetních karet.

Právě tento zásadní důvod přiměl Německé obchodní řetězce, aby svou politiku akceptace zahraničních karet změnily a umožnily platbu i zahraničním zákazníkům. Zahraniční turisté či přeshraniční zákazníci utratí v Německých obchodech několik miliard Euro ročně. V případě Čechu činí částka, kterou v Německu utratí 1,6 miliardy korun.

"Nemožnost platit kartou v německých obchodech nám přidělávalo velké problémy," říká příležitostný zákazník německých obchodů Radek Štědrý z Karlových Varů. "Museli jste mít sebou přesnou hotovost a často jsme museli počítat přesnou částku nákupu, aby nám hotovost stačila. To se nyní změní a můžeme si dovolit štědřeji utrácet," dodává.

Právě umožnění plateb kartou je jedním z výrazných pozitivních důsledků regulace poplatků za platbu kartou pro obchodníky. Paradoxně pak snížení poplatků může vést ke zvýšení využívání platebních karet a to nejen v Německu, ale i v České republice. Je obecně známo, že lidé utrácejí vyšší částky v případě, kdy nemají v ruce konkrétní hotovost, která jejich útraty omezuje. 

karta_250

ZAJÍMAJÍ VÁS I DALŠÍ INOVACE NAŠICH A TUZEMSKÝCH BANK? NALEZNETE JE ZDE!



V Německu už konečně zaplatíte tuzemskou kartou. Konečně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15406074208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více