V plzeňské MHD mohou lidé platit bezkontaktní bankovní kartou


17. 06. 2015  13:42          komentáře (0)

Cestující v Plzni si mohou od středy koupit jízdenku MHD bezkontaktní bankovní kartou ve všech 318 vozech Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Jde o první město Česka se stoprocentním pokrytím vozového parku tímto odbavením. Podobný systém je nejblíže v Londýně, v Česku ho využívají na některých linkách v Liberci a v Brně. ČTK to řekli Martina Kirchrathová z kartové společnosti MasterCard a Jan Kubíček z ČSOB. Dodali, že velký zájem o originální plzeňskou technologii mají další větší města i kraje ČR. Bezkontaktní kartu v Česku používá 60 procent populace.

V plzeňské MHD mohou lidé platit bezkontaktní bankovní kartou




Vozy jsou vybaveny vždy jedním přístrojem, tedy cardmanem, který pracuje nejen s bezkontaktní bankovní kartou, ale i se všemi verzemi Plzeňské karty. "Na zavedení tohoto unikátního systému odbavení se podílelo devět partnerů. Jsme velmi rádi, že jsme byli součástí tak revolučního řešení. Znamená výrazné zvýšení dostupnosti jízdních dokladů," uvedl předseda představenstva PMDP Michal Kraus. Bezkontaktní bankovní karta doplní Plzeňskou kartu, papírové jízdenky, jízdenky u řidiče a SMS jízdenku.

Podobné systémy jsou například v Londýně a Chicagu, ale v kontinentální Evropě jde podle dopravních expertů o revoluční novinku. Navíc je řešení více sofistikované. Bezkontaktní kartou může cestující v Plzni nakoupit jízdenky pro celou rodinu, kdežto v Londýně jen sám pro sebe. Dále si může koupit přestupní jízdenku. "Plzeň tak neopakuje chyby velkých světových měst," řekla Kirchrathová. Podle ní už lidé nechtějí řešit, zda mají drobné na nákup lístků v automatu či u trafikanta a chtějí platit kartou.

První vůz s cardmanem s barevným displejem vyjel v Plzni 20. dubna a postupně se jimi osazovaly další autobusy, tramvaje a trolejbusy. Ty už jsou několik let vybaveny cardmany na Plzeňskou kartu, která se ale musí dobíjet. K dnešku bylo ve vozech PMDP zaznamenáno přes 10.000 transakcí bankovními kartami, které využilo 3500 zákazníků. "Nárůst užití bankovní karty je obrovský. Ještě před 14 dny to bylo kolem 2000 transakcí," řekl Marin Chval z PMDP. Unikátní je podle něj hlavně tarifní jádro systému, které nabídnou PMDP jako službu dalším městům. "Oslovujeme je, aby v naší malé republice nevznikala stejná řešení," řekl.

Platby bezkontaktní kartou jsou určené pro cestující, kteří neví, jak si obstarat jízdenku, dále pro turisty a cizince. "Plzeň má díky Evropskému hlavnímu městu kultury (stala se jím pro letošní rok) neuvěřitelný zásah. Navíc začíná hlavní turistická sezona a pro turisty je to ideální řešení. Karta se jen přiloží ke cardmanu a ozve se pípání, které už si lidé dobře osvojili," uvedla Kirchrathová.

"Službu jsme s partnery představili jako první banka v republice," řekl Kubíček. Plzeňská varianta je podle něj unikátní tím, že k zúčtování kartových transakcí dochází jednou za tři dny. Systém, který umí akceptovat i placení mobilními telefony NFC, je tak připraven na další služby, jako je variabilní jízdné.

Pořízení nových cardmanů, které jsou ve vozech vždy u druhých dveří od řidiče, přišlo na jednotky milionů korun.



V plzeňské MHD mohou lidé platit bezkontaktní bankovní kartou

Diskutovat (0)