Ve Francii mohou rozvádět už i notáři. Kdy novinka dorazí do ČR?


10. 01. 2017  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ve Francii s příchodem nového roku dostali tamní notáři právo řešit a rozvádět manželství. Jedná se o revoluční novinku, která výrazně zjednoduší a zrychlí velmi formální proces rozvodů manželství. Dorazí tato novinka někdy i k nám?

Ve Francii mohou rozvádět už i notáři. Kdy novinka dorazí do ČR?




Ročně se rozvádí v ČR desítky tisíc manželství

Rozvody manželství znamenají velmi velký podíl na práci tuzemských soudů. Ročně se v České republice rozvede téměř 50 tisíc manželství. Každé manželství přitom musí rozvést právě soud. A to není vše. Často nejde jen o rozvod manželství, ale také o úpravu poměrů nezletilých dětí v samostatném řízení, nebo třeba vypořádání společného majetku manželů.

Nesporný rozvod je ryzí formalismus

Zejména nesporné rozvody znamenají formalistická řízení, kde soud posoudí zběžně předložené návrhy na nařízeném jednání, po výslechu účastníků, které jednoduše kopíruje prohlášení, uvedená písemně v návrzích na rozvod pak manželství rozvede. Je otázka proč musí administrativní práci a formální řízení dojednaného rozvodu, kdy stejně neexistuje jiná alternativa řešení věc řešit odborník na právo s platem mnoha desítek tisíc měsíčně a účastníci si toto řízení zaplatí poplatkem 2 000 korun. Ne vždy je přitom řízení o rozvodu nesporném rychlé. I v tomto režimu trvají rozvody často i několik měsíců.

Okamžitý rozvod u notáře by byl skvělým řešením

To samé si uvědomili ve Francii a manželé, kteří se na rozvodu manželství dohodnou, už nemusí chodit před soud, ale rozvod vyřídí jednoduše u notáře. Logicky si za tuto službu také sami zaplatí. Za několikanásobnou cenu, proti současnému poplatku 2 000 korun by však manželé získali okamžitý rozvod a vše by bylo možné vyřídit během několika dnů. Manželům by tak odpadli starosti se zadlužováním druhého z manželů, nutný souhlas druhého manžela s přijetím hypotéky apod. Nefunkční a neperspektivní manželství totiž může být velmi rizikové a velmi svazující.

Novinka, jakou letos zavedli ve Francii se v České republice zatím neplánuje. Uvidíme, zda se jí chopí před volbami v rámci svého programu některá z politických stran a jakým způsobem ji upraví. Občané České republiky by si však zjednodušení a odbourání zbytečné byrokracie a formalizmu u rozvodů určitě zasloužili.



Ve Francii mohou rozvádět už i notáři. Kdy novinka dorazí do ČR?

Diskutovat (0)