Ve II. čtvrtletí roku 2012 máme dvě nejlevnější banky:
Fio banku a mBank


21. 08. 2012  03:24     Vstřícná banka     komentáře (0)

Nejvstřícnější bankami z pohledu poplatkové politiky se za II. čtvrtletí roku 2012 staly dvě banky se shodným počtem bodů: Fio banka a mBank. Obě v rámci klientského ratingu OVB Vstřícná banka podle serveru www.bankovnipoplatky.com dosáhly krásných 85 procent. Shodou okolností i druhé místo obsadily dvě banky. A možná není takové překvapení, že obě patří mezi ty novější. Se stejně vstřícnými 80 procenty se mezi nejlevnější banky zařadila i Air Bank a Zuno bank. O třetí místo se se 78,8 procenty zasloužila Equa bank.





Fio banka i mBank vítězí

Fio banka i mBank opět potvrdily svoji dlouhodobou pozici nejlevnějších bank na trhu. V předchozích hodnocených čtvrtletích se předháněly v prvenství. V I. čtvrtletí roku 2011 byla Nejlevnější bankou zvolena Fio banka. Ve II. i III. čtvrtletí loňského roku patřilo první místo také oběma. V posledním čtvrtletí minulého roku získala první příčku mBank. V I. čtvrtletí letošního roku však opět zvítězila Fio banka. A v následujícím právě hodnoceném II. čtvrtletí roku 2012 jsou na tom zase nerozhodně.

Fio banka má nové karty

V II. čtvrtletí se Fio banka blýskla novými platebními kartami. Klienti tak mohou získat zdarma nejen elektronickou (Maestro), ale také embosovanou kartu (MasterCard Standard). Novými kartami lze vybírat desetkrát měsíčně z bankomatu Fio banky zdarma nebo využít služby Cashback, nově je navíc možné získat až 5 bezplatných výběrů měsíčně z cizích bankomatů v ČR. Každá nová karta dostává navíc automaticky 2 bonusové výběry zdarma z jakéhokoliv cizího bankomatu v ČR.

.

Podle serveru www.bankovnípoplatky.com patří sazebník Fio banky k těm přehlednějším: „Všechno najdete v jednom dokumentu, který je již na sedmi stranách. Pro někoho může působit rušivě oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary), ale pro jiné klienty to může být vítaná přidaná hodnota. V sazebníku také najdeme na relativně malém prostoru množství hvězdiček a pomocných vysvětlení.“

mBank je také nízkonákladová

I mBank si hravě drží status nízkonákladové banky. V posledním hodnoceném čtvrtletí k žádným významným strukturálním poplatkovým změnám nedošlo. mBank je však i nadále z pohledu poplatků nejlevnější bankou u nás.

Podle hodnocení serveru www.bankovnipoplatky.com je třeba u sazebníku mBank ocenit hlavně to, že je snadno k nalezení hned na homepage. Dále v něm klient v horní části najde přehlednou tabulku s archívem změn, a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly. Bohužel jednotlivé konkrétní změny klient nenajde a musí sazebníky porovnávat.

Rvačka mezi Air Bank a Zuno bankou

O pozici druhé Nejlevnější banky se mezi sebou rvou dravé a slibné banky, které na náš trh vstoupily teprve nedávno, jsou to: Air Bank a Zuno banka. Obě dosáhly 80 procent.

Air Bank má nejpřehlednější sazebník

Air Bank jednoznačně boduje nejen novinkami, kam patří nejen zachování vysoké úrokové sazby u spořicího účtu – tzv. garance TOP 3, dále možnost odmítnout poplatek v případě, že je klient nespokojen se službou banky. Začátkem května však nastaly změny i v obchodních podmínkách. Největší terno ale banka udělala se svým jednoduchým a skutečně přehledným sazebníkem.

Server www.bankovnipoplatky.com vše shrnul následovně: „Air Bank má jako jediná banka celý sazebník včetně vysvětlujících textů pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se v prvních měsících působení nové banky stal její předností. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu.“

Zuno banka připisuje úroky

Ani Zuno banka se nenechala zahanbit. Zaujala především nápadem připisovat úroky na spořicím účtu na denní bázi tak, aby se klient vyhnul placení srážkové dani (15%). Banka též nabídla dva druhy kont – Účet a Účet Plus (68 Kč). Pro klienty je užitečná i služba Autopilota, která zajišťuje převod „přebytečných“ peněz z neúročeného běžného účtu na úročený spořicí. Sazebník je podobně jako u Air Bank přehledný a celkem jednoduchý. Vešel se na dvě A4 strany.

I pro porotkyni Hanu Fojtovou je sazebník důležitý: „Zuno banka má jednoduchý sazebník, kde převažují nuly. Účet Plus je sice zpoplatněn 68,- Kč měsíčně. Pokud však platební kartou zaplatíte měsíčně alespoň 5 tis.Kč, neúčtuje banka poplatek žádný.  V dnešní době je tato podmínka splnitelná snadno. Platit kartou lze téměř všude. Přitom výběry jsou z vlastních bankomatů zdarma.“

Equa bank přišla s neúčelovou hypotékou pro podnikatele

Poslední banka, která se může hrdě řadit mezi ty levnější, je Equa bank. Serverem www.bankovnipoplatky.com byla ohodnocena 78,8 procenty. Poplatkovou politiku má nastavenou na principu oslovení aktivních klientů. Běžný účet stojí pro neaktivní 99 Kč, aktivní klienti mají při splnění určitých podmínek účet zdarma. Největším boomem tohoto čtvrtletí je pro Equa banku její neúčelová hypotéka pro podnikatele.  Využít ji může každý podnikatel, který je ochoten zajistit úvěr bytem nebo rodinným domem. Sazebník je, stejně jako u ostatních nových bank, přehledný, barevný a stručný. Sice se nevešel jen na jednu A4, ale i tak se na dvou stranách budou klienti velmi dobře orientovat.

 .

Hodnocení serveru www.bankovnipoplatky.com:

 

BANKA

I. čtvrtletí 2012

II. čtvrtletí 2012

Pořadí za II. čtv. 2012

Air Bank 80 80 2.
Citibank 57,5 58,8  
Česká spořitelna 56,3 57,5  
ČSOB 65 66,3  
Equa bank 78,8 78,8 3.
Fio banka 83,8 85 1.
GE Money Bank 71,3 71,3  
Komerční banka 68,8 68,8  
LBBW Bank 68,8 68,8  
mBank 85 85 1.
Poštovní spořitelna 72,5 72,5 5.
Raiffeisenbank 72,5 72,5 5.
UniCredit Bank 71,3 72,5 5.
Volksbank 73,8 73,8 4.
Zuno 80 80 2.

Zdroj: www.vstricnabanka.cz

 . OHODNOŤTE ČESKÉ BANKY NA SERVERU WWW.VSTRICNABANKA.CZ


Ve II. čtvrtletí roku 2012 máme dvě nejlevnější banky: Fio banku a mBank

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor