Ve Skandinávii vážně uvažují o zrušení peněz. Platit by se mělo jen bezhotovostně


30. 07. 2015  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Vyspělý sever Evropy uvažuje o zrušení hotovosti, tedy papírových a kovových peněz. Tato platidla by nově nahradily v plném rozsahu bezhotovostní platby. Už nyní totiž například Švédové platí 9 z 10 transakcí výlučně bezhotovostně. Zprávu přinesly Hospodářské noviny.

Ve Skandinávii vážně uvažují o zrušení peněz. Platit by se mělo jen bezhotovostně




Snaha o zrušení hotovostních plateb se v poslední době objevuje stále častěji. To, co se by se před deseti lety zdálo jako sci-fi, je nyní velmi reálné a v některých zemích už to téměř zcela funguje. Používání bezhotovostních plateb v tak velkém měřítku dokonce vedlo k tomu, že ve Švédsku můžete uhradit bezhotovostně i platbu za časopis (v Česku Nový prostor) přímo bezdomovcům. Bezdomovci totiž používají ve velké většině platební terminály při prodeji těchto charitativních časopisů. A výsledek této novinky? Tržby bezdomovců se zvýšily o více než 58 procent. Lidé totiž nemusí hledat po kapsách drobné, navíc v případě Švédska ani většina lidí drobnými či jinými hotovými penězi nedisponuje. Jiná možnost než nechat si uhradit bezhotovostně ani reálně neexistuje.

Hotovost je tak ve Skandinávii v zásadě zbytečná. Existuje jen formálně a její objem se musí postupně snižovat, protože peníze leží v bankách a k jejich převodu dochází výhradně bezhotovostně. Ubývající hotovost navíc snižuje kriminalitu, tedy zejména tu drobnou. Dochází tak k poklesu krádeží hotovosti či loupeží, protože peníze není možné ukradnout.

Dalším důsledkem rušení či omezování plateb v hotovosti je snižování ekonomické kriminality, zejména praní špinavých peněz. Tyto se totiž perou především přes vymyšlené hotovostní platby či příjmy. V případě bezhotovostních plateb, které jsou v plném rozsahu registrovány na účtech, tato trestná činnost výrazně klesá.

Co funguje ve Skandinávii, nefunguje naopak v jižních státech Evropy. Řecko by se nyní bez hotovosti neobešlo, stejně jako Portugalsko či Itálie. Tyto zadlužené a křehké ekonomiky totiž na používání hotovostních plateb stojí. Lidé totiž ve strachu z krachu bank, či omezení výplat hotovosti hromadně vybírají své úspory a raději drží hotovost doma ve své reálné papírové podobě, než aby si ji shromažďovali na účtech.

V České republice se zatím o omezení či dokonce zrušení hotovosti prozatím neuvažuje. Bezhotovostní platby totiž nejsou používány v takovém rozsahu jako například právě ve Skandinávii. Na hotovost jsme také stále zvyklý a neexistuje dostatečná příprava, vzdělání a informování občanů o možnostech bezhotovostních plateb a omezení plateb hotovostních. Nutné je také vybudovat dostatečnou síť platebních terminálů, která stále nepokrývá všechny sektory ekonomiky.

Server Bankovní poplatky se staví proti překotnému a nepromyšlenému rušení hotovosti a hotovostních plateb. Důvodem jsou stále velká rizika u plateb bezhotovostních. Dosud totiž nebylo vyřešeno, jak by se postupovalo v případě kolapsu, zhroucení či napadení systému bezhotovostních plateb a účtů. V případě takové krize by totiž neexistovala jak pro banky, tak klienty žádná alternativa v podobě hotovosti a mohlo by dojít k totálnímu zhroucení ekonomik. Dalším z důvodů je i psychologický faktor, kdy používání bezhotovostních plateb zvyšuje utrácení klientů.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Ve Skandinávii vážně uvažují o zrušení peněz. Platit by se mělo jen bezhotovostně

VYSPĚLÝ sever ???
...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12546682144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více