Velká trojka posiluje svou pozici na trhu hypoték


01. 06. 2012  10:34     Golem     komentáře (0)

Rok 2011 byl rokem návratu České spořitelny do hypoteční špičky a rokem, kdy TOP 5 (HB, KB, ČS, RB, UCB) potvrdila své dominantní postavení na trhu. Jaké trendy pozorujeme na trhu hypoték v letošním roce a jak se daří novým bankám?





S příchodem jarních měsíců se na hypotečním trhu opět rozhořel konkurenční boj. Ovšem s tím rozdílem, že zatímco v letech 2009, 2010 aktivitou hýřily především banky s menším tržním podílem a větší banky si svou pozici pohodlně držely/kontrolovaly. V loňském a letošním roce je to trochu jinak a konkurenční boj se rozhořel i v nejvyšších patrech. Komerční banka, a především Česká spořitelna neskrývají své ambice ohrozit a případně sesadit Hypoteční banku z pozice jedničky hypotečního trhu. Výsledkem současné situace cenové války je výrazné posílení pozice TOP 3 (Komerční banky, Hypoteční banky a České spořitelny), jejichž tržní podíl za 1. čtvrtletí dosáhl 88% nově sjednávaných hypoték (podle statistiky MMR).

. HYPOTEČNÍ KALKULAČKA - VYZKOUŠEJTE! .

Vysoká koncentrace tržních podílů TOP 3 v prvním čtvrtletí je způsobena těmito faktory:

  • Výrazným nárůstem HB a ČS, stabilním výkonem KB
  • Eliminací hypoteční obchodní aktivity Raiffeisenbank
  • Stagnací tržního podílu menších subjektů (Wuestenrot, GE Money Bank)

K výše uvedenému je třeba podotknout, že aktuální situace rekordně nízkých úrokových sazeb velkým bankám nahrává. Jejich důležitou konkurenční výhodou jsou vysoké objemy klientských vkladů, které jsou dlouhodobě jedním z nejlevnějších zdrojů financování a zároveň umožňují bankám úvěrově expandovat i s ohledem na požadavky na kapitálovou přiměřenost ze strany centrální banky. Hypotéky mají v těchto bankách zelenou a tomu odpovídá i jejich marketingová podpora. Příkladem budiž Hypotéka s bonusem od ČSOB nebo čertovská hypotéka Komerční banky.

 .

Do konce roku ještě zbývá 7 měsíců a podle našich odhadů ještě dojde k přeskládání tržních podílů jednotlivých bank, nicméně TOP 3 si podle našich odhadů udrží svou dominanci zhruba na úrovni 76 % trhu.

GRAF

   

Pro segment nových bank byl loňský rok velice těžký, narážely na sílící konkurenční prostředí především v oblasti cenové politiky a jejich souhrnný tržní podíl nepřesáhl odhadovanou hranici 6 %.  Ani letos nebudou mít na růžích ustláno, nicméně očekáváme, podíl těchto bank dosáhnout hodnoty 7 %. Skupina nových bank byla posílena úspěšným startem Equa banky, která by se mohla stát překvapením letošního roku.

 . Vysvětlivky:

TOP3: Hypoteční banka, Česká spořitelna, Komerční banka

Nové banky: mBank, LBBW Bank, Fio banka, Oberbank, Equa Bank, Volksbank

Zdroj: GOLEM FINANCE, s.r.o., Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)


Velká trojka posiluje svou pozici na trhu hypoték

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15408786816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více