VELKÝ PŘEHLED:
Lidé v Praze a ve středních Čechách znají věřitele. V regionech je to horší...


28. 09. 2012  14:24     Navigátor     komentáře (0)

Praha a Středočeský kraj je v oblasti spotřebitelských úvěrů nejvíce vzdělaný. Bezpečného věřitele pozná v Praze 40% a ve středních Čechách 36 % lidí. Ukázal to další ze série průzkumů, které realizoval Navigátor bezpečného úvěru spolu s výzkumnou společností GfK Czech. Naopak na Vysočině ví, co je bezpečný věřitel, jen 9 % lidí a o mnoho lépe na tom není ani Liberecký kraj (10,4 %). Další z průzkumů tedy ukazuje na mezery ve finančním vzdělávání v jednotlivých krajích.





 

Je vidět, že čím je větší vzdálenost od Prahy, tím klesá úroveň znalostí spotřebitelského financování,“ říká profesor Michal Mejstřík, který stojí za projektem Navigátor bezpečného úvěru, a dodává: „Náš průzkum také ukázal, že nejčastěji se lidé s lichváři setkali ve Zlínském a Libereckém kraji, což dokladuje, že lichváři se soustředí právě na oblast menších regionálních měst, kde mají větší šanci někoho z nepozorných obyvatel nalákat.“ Lidé v regionech také příliš neřeší skryté poplatky. Přestože se lidé přiznali, že by jim skryté poplatky vadily, většina z nich by to jednoduše neřešila. V Karlovarském kraji se k tomu přiznalo 7 % z nich, v Jihočeském 12% a v Plzeňském dokonce 19 %. Naopak úroveň znalostí se zlepšila především v oblasti smluv a sankcí na předčasné splacení úvěru. Více než 85 % Pražanů by nepodepsalo nic, aniž by si to nejprve předtím přečetlo. V ostatních krajích na tom trvají většinou alespoň dvě třetiny obyvatel. Jen Liberecký kraj je v tomto ohledu výjimkou, tady desetina lidí smlouvu vůbec neřeší. Zároveň se ve všech krajích více než polovina spotřebitelů aktivně zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru. Nejméně zodpovědní jsou v tomto ohledu obyvatelé Plzeňska, kde celých 11 % z nich to nepovažuje za důležité kritérium při výběru půjčky. Michal Mejstřík k tomu dodává: „Je vidět, že situace se za poslední roky zlepšuje. Lidé se snaží více se zajímat o to, co podepisují, ukazuje to nejen náš průzkum, k dokonalosti ale máme ještě daleko. Stále se najdou tací, a v regionech obzvlášť, kteří lehkomyslně naletí lichvářům a jejich smutný příběh končí exekucí.“

. NAVIGÁTOR VÁS DOKORMIDLUJE DO BEZPEČNÝCH VOD FINANCÍ. .

Z průzkumu také vyplývá, že lidé na Moravě se staví k půjčce rezervovaněji než lidé v Čechách. V Plzeňském kraji by si bez problémů půjčilo až 40 % tamějších obyvatel, zatímco v Olomouckém kraji jen něco málo přes čtvrtinu, a v Moravskoslezském dokonce jen pětina obyvatel. Nejčastěji lidé úvěrem financují vybavení domácnosti (nábytek apod.) – v Libereckém kraji více než polovina obyvatel, ve středních Čechách 45 %. Oblíbený je také nákup vozu na úvěr, to využije na jižní Moravě 40 % lidí, v Praze si zase více než třetina lidí financuje pomocí úvěru zlepšení svého zdravotního stavu. V nejméně ekonomicky silných regionech, v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji, lidé půjčkou řeší především zajištění běžného chodu domácností, případně svoji zoufalou finanční situaci. „To bezpochyby souvisí i s ekonomickou situací jejich kraje, s vysokou nezaměstnaností a s nižšími platy,“ soudí Mejstřík. Na podnikatelské aktivity si půjčuje především v karlovarském kraji velké množství lidí, téměř 35 %. K zajištění dovolené nebo k financování koníčků využije půjčku jen menšina lidí.

.

Zajímavé se ukázaly také výsledky oblíbenosti některých úvěrových produktů. V Královehradeckém kraji by si lidé v případě nouze nejčastěji půjčili od rodiny (88,2 %). Bankovnímu úvěru dávají přednost nejčastěji v Libereckém kraji - volilo by jej zde téměř 63 %, kreditní karta je oblíbená v Moravskoslezském kraji (26 %), v Plzeňském kraji si dobře vede zaměstnanecká půjčka, po které by zde sáhlo 19 % dotazovaných. O pomoc nebankovní značkové společnosti by si spotřebitelé nejčastěji řekli v Pardubickém kraji (12 %) a v Praze (téměř 12 %).

.

VÝSLEDKY Z REGIONŮ NALEZNETE ZDE:



VELKÝ PŘEHLED: Lidé v Praze a ve středních Čechách znají věřitele. V regionech je to horší...

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15638386176

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více