Větší firmy vidí svou budoucnost lépe. Index očekávání firem tlačil dolů hlavně vývoj investic


13. 04. 2016  13:47          komentáře (0)

Index očekávání firem, který ČSOB čtvrtletně zjišťuje mezi malými a středními podnikateli, v mezikvartálním srovnání poklesl o 11,7 bodu. Přes poměrně výrazný pokles však stále naznačuje převažující optimismus na úrovni +14,2 bodu. Za  celkovým snížením stojí pokles všech tří dílčích složek, nejvýrazněji se na propadu podepsal ukazatel vývoje objemu investic. Naopak nejstabilněji se podnikatelé projevují v oblasti rozšiřování podnikání.

Větší firmy vidí svou budoucnost lépe. Index očekávání firem tlačil dolů hlavně vývoj investic




Průzkum ČSOB dlouhodobě ukazuje, že nálada podnikatelů do velké míry závisí na výši obratu společnosti. Nůžky mezi malými a většími firmami se přitom čím dál více rozevírají. Obecně platí, že optimističtější a v čase názorově stabilnější jsou největší firmy. Naproti tomu výrazně pesimističtější jsou ti nejmenší. To platí ve všech sledovaných oblastech. Nejhůře malé firmy podle šetření ČSOB hodnotí současnou ekonomickou situaci. „Na vině mohou být i legislativní změny v několika předchozích měsících. Přeci jen větší firmy mají zpravidla samostatné účetní oddělení, naopak živnostníka nebo menší firmu každá nová administrativní povinnost zatíží více,“ doplňuje možné příčiny výsledku Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

 

Zatímco se loňský rok nesl ve znamení zvýšených investic, letošní investiční plány firem jsou rozhodně skromnější. Za propadem indexu stojí totiž především dílčí index vývoje investic. Ze 46 % v minulém kvartále poklesl podíl firem, které letos očekávají větší investice než loni, na 39 procentních bodů. Ukazatel vývoje investic zaznamenal snížení i meziročně (o 3 %). Vedle toho došlo k nárůstu (o 7 %) u firem, které své investice plánují omezit (38 %).

Nejstabilnější ze sledovaných dílčích indexů v čase je dílčí index rozšíření podnikání. Zachovat podnikání ve stávajícím rozsahu plánuje pro období příštích 12 měsíců 70 % firem, rozšířit jej chce 18 % subjektů.O omezení, přerušení nebo ukončení podnikání uvažuje 8,5 % podnikatelů. Prodej nebo předání firmy zvažuje jen minimum oslovených. „Dílčí ukazatel rozšíření podnikání vyjadřuje do vzdálenější budoucnosti směřující sentiment firem, můžeme tedy konstatovat, že v náladách týkajících se podnikání převažuje spíše optimismus. V této otázce mají podnikatelé navíc poměrně jasno a nerozhodný postoj vyjadřují jen 2 % dotázaných,“ dodává Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

Stabilně klesajících tendencí dlouhodobě doznává i dílčí index vývoje poptávky, který propadl už počtvrté v řadě. A to i přesto, že se zvýšil podíl firem, podle kterých poptávka po jejich zboží v příštím kvartále poroste (o 5 %). Podíl pesimistických firem se totiž zvýšil ještě více (o 7 %).

 

ČSOB podpoří podnikatele kampaní

Podnikatelskými potřebami klientů se ČSOB zabývá nejen v rámci šetření IOF. V letošním roce přichází s novou komunikační strategií Rozumíme potřebám vašeho podnikání. Z ní vychází kreativní koncept Vidíme, co je za tím. „Mnoho lidí si neuvědomuje, kolik práce, času, starostí a odhodlání se skrývá za tím viditelným – tedy za produkty a službami českých podnikatelů. My v ČSOB to ale vidíme a prostřednictvím televizního spotu to ukážeme,“ dodává Lukáš Fiala, manažer marketingu Firemního bankovnictví ČSOB. Kampaň na sebe vezme, kromě televizního spotu, i formu venkovních reklamních ploch, radia a bannerů odkazujících na stránku kampaně a na YouTube.

gr



Větší firmy vidí svou budoucnost lépe. Index očekávání firem tlačil dolů hlavně vývoj investic

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12599070416

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více