Větší transparentnost do stranických financí? To dřív budou jezdit auta na vodu


27. 06. 2012  16:31     Patrik Nacher     komentáře (0)

Před několika dny jsme v souvislosti s kauzou Davida Ratha a jeho 7 miliony v krabici od vína, o nichž se zároveň hovoří jako o penězích na volební kampaň, opětovně vyzvali politiky, aby si u svých politických stran zřídili transparentní účty. To samé jsme udělali už loni při debatách o řešení korupce v ČR. Není to nic náročného, jde o celkem běžnou věc, kterou pro svou transparentnost používají zejména nadace, nadační fondy, obce, města, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, univerzity či církve. Do takového účtu totiž vidíte zvenčí online, můžete si kdykoliv prostudovat pohyby na něm, tedy příjmy i výdaje. Nicméně je zjevné, že politici nechtějí, aby bylo vidět pod pokličku.





Je signifikantní, že transparentní účty mají u nás jen některé neparlamentní strany. Dílem je to zřejmě proto, aby se odlišily od „do korupce namočených“ parlamentních stran. Dílem jistě i z důvodu, že nemají moc co skrývat, vzhledem k množství dárců a objemu poskytnutých prostředků.

.

I LETOS JSME POLITICKÉ STRANY VYZÝVALI - ZAVEĎTE TRANSPARENTNÍ ÚČTY!

.

Zároveň je pro naši politiku posledních let typické ba přímo symbolické, že i přes slovní ekvilibristiku o boji s korupcí, se k naší výzvě nikdo nepřihlásil. Přesněji řečeno, žádná parlamentní strana veřejně nepřislíbila, že by si založila transparentní účet. Prostě reakce nula loni, reakce nula i letos. Přitom jde o jednoduchou věc, kterou lze, na rozdíl od jiných protikorupčních nápadů, realizovat ihned a bez jakékoliv změny zákona či jiného předpisu. To je totiž vděčná zdržovací strategie našich politiků, jak můžeme v praxi vidět například při nekonečných debatách o tématech, která jim nevoní nebo nevoněla - zúžení imunity, přímá volba prezidenta apod.. Slovně bojovat proti korupci lze donekonečna, ale něco konkrétního udělat, se už nikomu moc nechce.

Nejčastějším protiargumentem je, že používáním transparentního účtu se korupci a neprůhlednosti ve stranických financích nezabrání, že to zkrátka není samospasitelné. To jistě není a ani to nikdo netvrdí, ale faktem je, že by šlo o další část do mozaiky, jak přispět k větší transparentnosti kolem politických stran. A stejně jako je zloděj vždy o krok napřed, budou i korupčníci, lobbyisti a různí zprostředkovatelé vždy o něco napřed ve vymýšlení, jak něco obejít. V tom jsme mimochodem jako Češi světovou extratřídou. Je jen otázkou, jestli jim to budete komplikovat a zvýšíme pravděpodobnost, že někdo uvízne v síti nebo to zkrátka přestane dělat či, jak se děje dnes u nás, jim dáme volné pole působnosti bez významnějších zábran a limitů.

Argument o tom, že transparentní účty zcela neeliminují neprůhlednost a že by šly obejít, a proto je strany nemají, je opravdu směšný. V této logice totiž vůbec nemusíme přijímat zákony, protože se vždy najde někdo, kdo je nebude dodržovat nebo v nich najde skulinu. Nemůže přece platit nesmyslná logika politiků u věcí, které se jim nehodí do krámu, že pokud v 100% negarantují účinnost (a toho nelze dosáhnout nikdy), tak nemá smysl je aplikovat vůbec.

.

VÝZVA Z ROKU 2011 - POLITICI, ZAVEĎTE TRANSPARENTNÍ ÚČTY PRO SVÉ STRANY!

.

Je přitom evidentní, že čím více transparentnosti budou muset strany do svého financování implementovat, tím méně prostoru zbude na krabice od vína, trezory v podlaze, milionářské strýčky, sympatizanty z daňových rájů, zapomenuté anonymní akcie firem či „podnikatele“, kteří vydělávají jen na to, aby sponzorovali politické strany.

Takže závěrem. Nedělám si iluze, že se podaří vymýtit všechno, co se kolem financování politiky točí, ale v civilizované, moderní, západní společnosti by mělo být naprostým základem a pilířem transparentní účetnictví politických stran. Dočkáme se doby, kdy se přestanou hledat důvody, proč něco užitečného neudělat?

 


Větší transparentnost do stranických financí? To dřív budou jezdit auta na vodu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12476683344

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více