Více než polovina obyvatel Ústeckého kraje se již setkala s lichvářem


11. 09. 2012  11:51     TZ     komentáře (0)

Více než 15 % obyvatel Ústeckého kraje by nepoznalo lichváře, dalších 30 % si tím není jisto. Ukázal to průzkum agentury GfK, realizovaný v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru. Ústecký kraj se těmito výsledky dostal na chvost žebříku finanční gramotnosti mezi jednotlivými regiony.





„Průzkum ukázal, že obyvatelé Ústeckého kraje patří lichvou mezi nejohroženější v celé republice. Mají velký problém poznat lichváře, respektive jej odlišit od tzv. „bezpečného“ poskytovatele spotřebitelského úvěru,“ říká Michal Mejstřík, člen vládního NERV, ředitel poradenské společnosti EEIP a jeden z tvůrců projektu Navigátor. Naučit lidi rozlišit solidního poskytovatele úvěru od lichvářů je přitom základním pilířem v boji proti lichvě a jejím celospolečensky patologickým důsledkům. Celých 54 % spotřebitelů v kraji přiznalo, že se již s lichvou a lichváři jako takovými setkali. Také v tomto ohledu se Ústecký kraj řadí na špici v republice. „Bohužel i v tomto případě je přední pozice kraje nelichotivou vizitkou. Dokazuje, že lichváři a jim podobní podvodníci se zaměřují především na sociálně slabé regiony, ve kterých zneužívají špatné sociální zázemí obyvatel a jejich nízkou finanční gramotnost,“ vysvětluje profesor Mejstřík.

 

Čtvrtina obyvatel Ústeckého kraje uvádí, že lichváře poznají podle výše úrokové sazby, která je nebývale vysoká. „To však dnes již dávno není pravda, také lichváři přicházejí s novinkami, a pokud se spotřebitel dívá jen na výši úroku, nikoli například na další skryté poplatky, nebo třeba na sankce za nesplácení či opoždění platby, může se velmi záhy dostat do vážných existenčních problémů,“ varuje profesor Mejstřík.

 

V Ústeckém kraji si obyvatelé nejčastěji berou půjčky na zajištění běžného chodu domácnosti, jako je platba za plyn, elektřinu či telefon (téměř 30 %). Časté jsou také půjčky za účelem zlepšení zdraví či na estetický zákrok (27 %), nebo půjčky na vybavení domácnosti (22 %). „Vysoký podíl půjček na zajištění denních potřeb v kraji je alarmující. Právě takové půjčky přivádí obyčejné spotřebitele často do náruče lichvy. Proto vždy radím: berte si půjčku jen na opravdu nezbytně nutné věci. Raději zrušte kabelovou televizi, nekupujte pivo či si změňte tarif na telefonu. Rozpočet se najednou dostane do rovnováhy. Jeden měsíc odříkání je lepší než rok trápení se s lichvářem,“ dodává Michal Mejstřík. Podle něj by bylo třeba v tomto regionu zvýšit tlak na finanční gramotnost obyvatel kraje. Vysvětlit jim, že pokud nedostanou půjčku u stabilního a důvěryhodného poskytovatele znamená to, že není v jejich silách ji následně splácet. „Vzít si pak půjčku takříkajíc na ulici je ještě horší,“ doplňuje Mejstřík. V celorepublikovém srovnání jsou obyvatelé Ústeckého kraje také poměrně ochotní vzít si půjčku na refinancování jiné půjčky. „Důležité je, aby si lidé nepletli refinancování půjčky s vytloukáním klínu klínem. Vzít si jenom jinou půjčku, která problém jako takový nevyřeší ale pouze ho odsune v čase, je totiž nejhorší možná varianta,“ radí další z tvůrců projektu Navigátor, Petr Teplý, výzkumný pracovník Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

  Další zajímavá zjištění průzkumu:  
  • 21 % rodičů Ústeckého kraje se o půjčkách nebaví se svými dětmi, nezajímají se o to, jaké půjčky mají, nezvyšují jejich znalost v oblasti
  • 21 % obyvatel Ústeckého kraje neví, jaké půjčky mají jejich rodinní příslušníci
  • Více než 90 % spotřebitelů v Ústeckém kraji je přesvědčeno, že ví, jaký mají úvěrový rámec (tedy co je pro ně výše bezpečné půjčky)
  •   Ideální úvěr podle obyvatel Ústeckého kraje?  
  • Nízký úrok (36 %)
  • Možnost předčasného splacení (16 %)
  • Bez skrytých poplatků (13 %)


Více než polovina obyvatel Ústeckého kraje se již setkala s lichvářem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12601802800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více