Více než třetina Čechů si předsevzala snížit své dluhy


29. 12. 2011  10:24     Michaela Šimková     komentáře (0)

Nejčastějším novoročním předsevzetím pro rok 2012 v oblasti financí je v České republice snížení zadlužení. Na otázku tak odpovědělo 35 % těch, kteří si nějaké předsevzetí pro tuto oblast života dají. Zjištění vyplynulo z pilotního evropského průzkumu společnosti ING Bank, kterého se zúčastnilo třináct evropských zemí a jehož cílem bylo sledovat postoje k šetření v jednotlivých evropských regionech. Češi překvapivě chtějí i změnit banku, a to ve 12 % dotazovaných.





Předsevzetí týkající se financí si na Nový rok dá celých 62 % české populace. Z těchto respondentů by pak 35 % chtělo snížit své dluhové zatížení, 28 % chce lépe nakládat se svými financemi a více kontrolovat výdaje a jen čtvrtina dotázaných uvedla, že by chtěla začít více šetřit. „Lidé v tomto případě přemýšlejí logicky. Nejdříve se snaží zbavit dluhů, a teprve potom spořit,“ komentuje výsledky Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR, a myslí si také, že: „Čechů, kteří by chtěli více spořit, je dle mého názoru daleko více. Mnozí z nich však drží své úspory na běžných účtech, což není efektivní a úspory to spíše znehodnocuje. Lidé by měli nad svými penězi více přemýšlet a svěřit je odborníkům na spoření, například do ING Bank.“ Pořadí preferencí u českých respondentů bylo, oproti ostatním zemím, atypické. Dotazovaní v sousedních zemích uváděli nejčastěji přání více šetřit, a to v 7 ze 13 zemí, anebo (v 5 evropských zemích) by rádi lépe kontrolovali své výdaje. . NA STEJNÉ TÉMA SE VÁS PTÁME V NAŠÍ ANKETĚ, ODPOVÍDEJTE! . „Je pozitivní zprávou, že více než polovina obyvatel při novoročních předsevzetích myslí i na svou finanční situaci a chce ji řešit, ať již kontrolou svých výdajů, nebo navýšením svých úspor. Vše nasvědčuje tomu, že rok 2012 bude, kvůli pokračujícím problémům na evropských trzích, ale také například kvůli zvyšování sazby DPH u nás v Čechách, pro řadu občanů velmi náročný,“ uvádí Libor Vaníček a dodává: „Na takováto obtížná období je dobré být připraven a mít v záloze finanční rezervu pro případ neočekávaných událostí. Bezpečným řešením, jak své peníze uložit a zhodnotit, jsou například spořicí účty, mezi něž patří i ING Konto. Nabízí stabilní úrokovou sazbu 1,75 % p.a., s nulovými poplatky při založení a vedení účtu. Peníze má majitel účtu okamžitě k dispozici.“
.
Jednou z možných odpovědí na otázku týkající se předsevzetí byla i plánovaná změna banky v nadcházejícím roce. Z výsledků vyplynulo, že nejčastěji by banku chtěli změnit právě dotazovaní Češi, a to ve 12 % případů.
.
Novoroční předsevzetí týkající se finančních otázek si nejčastěji dávají obyvatelé Rumunska, Turecka a Španělska, nejméně obvyklá jsou naopak u občanů Holandska, Německa a Velké Británie. Z on-line průzkumu ING Bank realizovaného v únoru letošního roku vyplynulo, že novoroční předsevzetí na konci února stále ještě dodržuje 63 % respondentů.  .

Tipy ING Bank, jak dodržet a naplnit svá novoroční předsevzetí?

  • Ujistěte se, že vaše novoroční předsevzetí není příliš nadsazené a nereálné.
  • Stanovte si odpovědnost za dodržení cílů – malé pozornosti při jejich naplňování a naopak sankce za jejich porušení.
  • Nastavte si kontrolní poznámkový systém, který Vám v průběhu celého roku bude připomínat váš cíl. Je prokázáno, že pokud máte vytyčený cíl opakovaně na očích, lépe se Vám jej podaří dodržet. 
  

Více informací o evropském průzkumu ING Bank:

  Pilotní výzkum na zjištění postojů k šetření realizovalo obchodní oddělení společnosti ING v zastoupení OMEEG (Optimising Marketing Exposure Expert Group) ve státech, kde společnost ING nabízí retailové nebo přímé bankovnictví. Výzkum probíhal v listopadu 2011 a pro společnost ING jej zpracovala agentura TNS Nipo.     V rámci výzkumu bylo dotazováno celkem 12 513 lidí.   Výzkumu se zúčastnily tyto země: Belgie, Česká republika, Francie, Holandsko, Itálie, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Turecko, Velká Británie.


Více než třetina Čechů si předsevzala snížit své dluhy

Diskutovat (0)