Virtuální peníze mohou být nebezpečné


07. 01. 2016  00:06     Miroslav Zeman     komentáře (0)

V současné ekonomice je zcela běžné, že různé finanční instituce, jako třeba banky mohou vytvářet fiktivní či virtuální prostředky, které nejsou kryté žádnou reálnou hodnotou. Zatímco dříve byla měna kryta zlatem a zaručovala tak její hodnotu, nyní nic takového nefunguje. 

Virtuální peníze mohou být nebezpečné




Ekonomika a trhy nejsou často o reálných hodnotách, ale o spekulacích

V ekonomice se objevují různé spekulativní prostředky a tlaky, které často nemají žádný reálný základ. Tento systém pak způsobuje permanentní nestabilitu. Tato nestabilita je přitom tvořena trhem, který nemusí nijak vnímat reálné základy a hodnoty. Důkazem jsou nyní turbulence na trhu s ropou. Je skutečně reálné, aby komodita, která má jeden rok hodnotu sto dolarů za barel, klesla během několika měsíců na méně než čtyřicet dolarů? Často jen na základě obav, umělých administrativních opatření, nebo na základě spekulací některého z obchodníků či těžařů? Jak je možné pumpovat do ekonomiky prostředky, které reálně vůbec neexistují a existují jen fiktivně za účelem opět umělého zvýšení poptávky na trhu?

To jsou všechno skutečnosti, které vytvářejí v ekonomikách nejrůznější cenové a poptávkové bubliny, které po splasknutí či prasknutí vedou k velkým ekonomickým krizím. Je to právě jedna z odvrácených stran globalizace, kde nejistota či problémy tak malého státu jako je Řecko může vést k vážnému narušení důvěry a rozvrácení když ne celé světové, tak minimálně evropské ekonomiky.

Konec fiktivním prostředkům, říkají někteří Švýcaři

Je zajímavé, že právě občané státu, jehož hospodářství je postaveno na bankovním sektoru a peněžnictví, se rozhodli bojovat proti fiktivním penězům a moci bank. Tou zemí je Švýcarsko. Iniciativa Vollgeld se dokonce rozhodla iniciovat celostátní referendum.

Švýcaři dokazují, že jsou velmi emancipovaným a aktivním národem. Samozřejmě i v rámci svého výjimečného systému referend se mohou vyjadřovat i k věcem o nichž si my v České republice můžeme nechat jenom snít. V tomto případě se občané Švýcarska rozhodli bojovat referendem proti virtuálním penězům, tedy proti tomu, aby banky mohly půjčovat více peněz, než kolika reálně disponují ze svých vlastních prostředků a z vkladů svých klientů.

Předčasné zrušení hotovostních plateb by mohlo vést ke katastrofě

Iniciativa bojuje za to, aby v ekonomice skutečně fungovaly reálné a nějakou hodnotou kryté peníze. Současně upozorňuje na nebezpečnost virtuálních finančních prostředků, které nejsou kryté hotovostí. Právě na tento problém a nebezpečí dlouhodobě upozorňuje i server www.Bankovnipoplatky.com. Dnešní systém totiž funguje pouze na důvěře. Na důvěře, že od banky skutečně dostaneme prostředky, které máme zaznamenány na svém účtu. Tyto prostředky však přitom „vlastníme“ pouze v elektronické podobě. A částka vyjádřená pouze číslem na účtu tak představuje nikoliv reálné prostředky ve formě hotovosti, ale příslib banky, že nám umožní tuto částku vybrat a použít. Pokud by došlo k nějaké vážnější ekonomické krizi a více klientů najednou by si šlo vybrat svoje prostředky, nebudeme moci si „vyměnit“ virtuální prostředky za reálnou hotovost.

Dle iniciativy mohou banky samy vytvářet další a další virtuální prostředky a pumpovat je prostřednictvím úvěrů do ekonomiky. Tyto prostředky přitom mohou být vyšší, než jsou reálné prostředky banky z jejího vlastního majetku a rezerv a vkladů klientů. A to systémem částečných rezerv. Tuto moc chce přitom iniciativa dát pouze centrální bance.

Jedná se o další příspěvek k názoru, že předčasné a zbrklé zrušení hotovosti a reálných peněz tak, jak to někteří ekonomové navrhují, může být velmi nebezpečné a v případě ekonomické krize může vést k totálnímu zhroucení společnosti a systému života, na který jsme zvyklí.



Virtuální peníze mohou být nebezpečné

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11150082896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více