Visa nadále posiluje bezhotovostní ekonomiku v České republice


09. 08. 2019  00:35          komentáře (0)

Společnost Visa v Česku kontinuálně podporuje rozvoj akceptace platebních karet už od roku 2013. V rámci svého Visa Akceptačního Programu přispíváme finanční částkou za každý nový terminál umístěný u SME obchodníka nebo podnikatele, který dosud přijímal pouze hotovost. Za dobu fungování programu se počet terminálů v ČR více než zdvojnásobil. Velký potenciál pro rozšíření plateb kartou ve společnosti Visa vidíme především v oblasti maloobchodního prodeje.

Visa nadále posiluje bezhotovostní ekonomiku v České republice




Naše prodejny se mění podle potřeb zákazníků, proto modernizujeme nejen vybavení, ale i prostředí. Maloobchod dnes čelí velkému tlaku, a tak musí prodejci neustále zvyšovat úroveň nabízených služeb,“ řekl Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). „Zrovna výhodný přístup k platebním terminálům je pro prodejce nesmírně důležitý, aby vyšli vstříc vyspělejšímu trhu. Pořízení technologických prvků, jako je například akceptace bezkontaktních platebních karet Visa, zajistí lepší obchodní obslužnost prodejen a konkurenceschopné prostředí.

Čeští spotřebitelé jsou na placení kartou zvyklí a ve většině případů volí bezkontaktní technologie. Počet akceptačních míst je ale v některých oblastech stále omezený, přestože se objem karetních transakcí každoročně zvyšuje. Snížením počátečních nákladů na pořízení Visa pomáhá překonávat bariéry pro rozšíření karetních plateb a modernizovat podnikání obchodníků. Pro sektory jako jsou maloobchod nebo řemeslné činnosti je tak přechod k elektronickým transakcím výhodnější a snadnější, než kdy předtím.

Program na rozvoj akceptační sítě podporuje zejména místa s omezeným počtem platebních terminálů: maloobchodní prodej mimo vetší města, zdravotnictví, řemeslníky apod. Visa se ale soustředí i na oblasti, které jsou terminály vybaveny dostatečně. Například supermarkety přijímají platební karty v téměř 100 procentech, ale zde spotřebitelé ještě platí víc než polovinu všech nákupů v hotovosti. Oproti jiným zemím má v tomto ohledu Česká republika značné mezery. Ve stejném sektoru například spotřebitelé ve Švýcarsku zaplatí kartou třikrát tolik.

Investici do rozšiřování akceptační sítě vnímáme jako zásadní krok v rozvoji platebních inovací. Bezhotovostní platby nejenže minimalizují náklady na zabezpečení a eliminují chyby při manipulaci s hotovostí, ale slouží také jako skvělý nástroj v boji proti šedé ekonomice. Díky tomu čeká na spotřebitele i maloobchodníky spoustu benefitů spojených s digitálními platbami.

Víc než polovinu všech útrat na kartách stále tvoří výběry z bankomatů, což potvrzuje vysoký potenciál pro rozšiřování sítě akceptačních míst. Oproti kamenným obchodům rostl celkový objem útrat v e-shopech, a to dokonce dvakrát rychleji.  Na druhou stranu tvoří e-commerce dvakrát méně z celkového objemu útrat na kartách v porovnání se západní Evropou.

Vliv bezhotovostní ekonomiky na rozpočty měst zjišťovala studie společnosti Visa z roku 2017, Bezhotovostní města, která popisuje benefity spojené s nástupem bezhotovostního placení ve stovce světových metropolí. Praha by s rozšířením digitálních plateb mohla ušetřit až 33 miliard korun. Konkrétně se jedná o:

  • 26 miliard korun pro podnikatele a firmy díky úsporám času při zpracovávání příchozích i odchozích plateb, i zvýšení počtu zákazníků a tržeb (v online prostředí a kamenných prodejnách).
  • 6 miliard veřejnému sektoru na základě vyšších příjmů z daní, podpory ekonomického růstu, nižší administrativní zátěže i menších nákladů na řešení kriminality spojené s hotovostí.
  • 1 miliardu korun čistého zisku pro spotřebitele v důsledku úspor času při provádění bankovních transakcí, platbách v obchodech a dopravě, a díky snížení kriminality spojené s hotovostí.  


Visa nadále posiluje bezhotovostní ekonomiku v České republice

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15534359472

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více