Vkladomaty – bankomaty, které umí nejen dávat, ale i brát…


29. 09. 2011  00:19     BP.com     komentáře (0)

Stále častěji se u tuzemských bank můžeme setkat s užitečnými speciálními bankomaty, které nejen že peníze vydávají, ale také je od nás vezmou, ověří jejich pravost, přepočítají je a zapíšou na vámi zvolený účet. Tyto speciální stroje – vkladomaty – představují budoucnost bankovnictví. Pojďme se s nimi proto seznámit o něco více…





Co umí vkladomaty?

Co je to vlastně vkladomat? Jak bylo řečeno, jde o speciální druh bankomatu, který vyjma běžných služeb poskytovaných bankomatem nabízí i zásadní funkci vkladu hotovosti. Možnost vložit hotovost přes bankomat však není zcela nová, liší se však proces vkladu – starší typy vkladomatů totiž nebyly vybaveny čtecím zařízením rozpoznávajícím bankovky, ale peníze byly vkládány do obálky, přepočítány pracovníkem obsluhující vkladomat a až poté došlo k jejich připsání na účet.

.

AIR BANK ODTAJNILA SAZEBNÍK A OKOLNOSTI VSTUPU NA TRH – BUDE MÍT 12 POBOČEK

.

Dnešní moderní vkladomaty jsou ale o poznání dál – rozpoznají bankovky automaticky a peníze připisují na účet buď okamžitě, nebo ve lhůtách platebního styku. Výhodou těchto vkladomatů je zejména zvýšení komfortu pro bankovní klienty – jednak v úspoře času (není třeba stát ve frontě ani se dohadovat s ne vždy ochotnými pracovníky za přepážkou) a jednak v tom, že nejste stoprocentně vázáni na otevírací dobu poboček – peníze lze na účet vložit i večer nebo o svátcích a víkendech. V neposlední řadě lze také ušetřit – zde ale záleží na bance a produktu, který v ní využíváte.

Jak jsme na tom v ČR?

V České republice lze vkladové bankomaty využívat jen v několika bankách – v České spořitelně, ČSOB (a tudíž i v Poštovní spořitelně), UniCredit Bank, GE Money Bank a od 1. listopadu také u nováčka Air Bank. Problémem je, že tyto banky umožňují vklady jen na omezeném počtu míst (ne ve všech svých bankomatech). Obecně se vkladomaty nacházejí spíše ve větších městech. Nejvíce vkladomatů provozuje ČSOB a Poštovní spořitelna, které ve své síti disponují 32 vkladomaty, UniCredit Bank provozuje 31 inteligentních „IQ bankomatů“ s funkcí přijímání peněz. Česká spořitelna má dosud 19 vkladomatů a duálních bankomatů a GE Money provozuje 14 těchto zařízení. Air Bank bude vkladomaty provozovat na všech pobočkových místech, protože tyto přístroje budou zajišťovat hotovostní styk mezi bankou a klienty – při svém vstupu na trh počítá zhruba s 12 pobočkami.

Poplatky? Někde kupodivu ANO…

Bankovní vkladomaty – pro někoho možná překvapivě – nejsou prosty poplatků. Za vklad přes vkladomat na vlastní ani na cizí účet nezaplatí klienti UniCredit Bank a ani klienti Poštovní spořitelny (jak jsme vás informovali, banka nezrušila oplatek za vklad na přepážce, ale nezpoplatněné vložení peněz umožňuje právě prostřednictvím vkladomatů). Poplatek nebudou hradit ani klienti Air Bank. V Československé obchodní bance jsou vklady přes vkladomat také zdarma. Zpoplatněny jsou  v České spořitelně, kde zaplatíte 6 Kč za vklad na vlastní účet, vklad na cizí účet je dražší (40 Kč). V GE Money Bank závisí na produktu, který daný klient vlastní. Cena začíná na nule a nepřekročí šest Kč.

O SPECIFIKÁCH VKLADOMATŮ JEDNOTLIVÝCH BANK NAPÍŠEME V PŘÍŠTÍM TÝDNU…



Vkladomaty – bankomaty, které umí nejen dávat, ale i brát…

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12629449648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více