Vklady z řeckých bank odtékají tempem 600-900 mil. eur denně...


14. 06. 2012  14:59     Jan Bureš     komentáře (0)

Předvolební atmosféra v Řecku je hodně napjatá. Pod tlak se dostávají zejména řecké banky, které čelí zrychlenému odlivu vkladů. Podle agenturních informací řecké banky opouští denně 600 až 900 mil. eur denně a výběry s blížícím se termínem voleb rostou. Do toho největší zahraniční vlastník řecké banky (Emporiki - Credit Agricole) podle Wall Street Journal začíná připravovat plán na úplné opuštění Řecka, pokud by země měla opustit eurozónu. Do dubna 2012 opustila Řecko podle oficiálních statistik zhruba třetina vkladů, aktuální stav ale může být vzhledem k vyhrocenější situaci (vklady odtékající o 0,5 % denně) mnohem napínavější. Odliv vkladů může teoreticky dosáhnout takové intenzity, že řada řeckých bank může mít problém ho rychle nahradit likviditou od ECB.





Do toho Antonio Samaras, šéf Nové demokracie - strany v eurozóně obecně považované za nejlepšího partnera k jednání - řekl, že chce novou dohodu na úsporném plánu pro Řecko. Situace v Řecku tak může být napínavá, i když nevyhraje radikální levicové hnutí Syriza.Samaras pravděpodobně bude chtít rozložit plánované dodatečné úspory v objemu 11,5 mld. eur na delší období. Jakékoliv zmírnění podmínek pro Řecko by ale znamenalo navýšení stávajícího záchranného balíku v hodnotě 130 mld. eur a především tlak z ostatních periferií na zmírnění záchranných podmínek. To by mohlo obecně prodražit účet pro přispěvatelské země (Německo, Francie, Holandsko), které jsou zatím schopné se samy financovat z trhu. Na takovýto krok zdá se není připravena vedle Německa a Nizozemí ani Francie. Francois Hollande včera zopakoval, že je čistě na Řecku, aby se rozhodlo, zda chce zůstat v eurozóně. .  

Právě strach z řeckého euro-exitu prohlubuje problémy v ostatních periferních ekonomikách. Riziko znovu-zavedení národních měn postihuje výrazně i silnější ekonomiky jako Španělsko nebo Itálii. Španělům v důsledku horšího přístupu k financování srazila včera rating agentura Moody’s (na Baa3). Italové dnes půjdou na trh s tříletými a osmiletými dluhopisy. Včerejší slabá poptávka po italských pokladničních poukázkách při výnosech okolo 4 % nevěští pro dnešek nic dobrého.



Vklady z řeckých bank odtékají tempem 600-900 mil. eur denně...

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15651194432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více