Vláda projedná změny ve stavebním spoření, spořitelny se bouří


17. 04. 2012  10:55     ČTK     komentáře (0)

Systém stavebního spoření by se měl otevřít i pro univerzální banky. S tím ovšem nesouhlasí stavební spořitelny, které kvůli tomu na úterý svolaly tiskovou konferenci. Návrh z dílny ministerstva financí má ve středu projednat vláda. Novela dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření a využitím státního příspěvku nejen na bytové účely, ale i na úhradu školného nebo na důchod.





Původní vyjádření

Podle dřívějších vyjádření spořitelen je hlavním problémem, že v případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou nebude banka limitována ve způsobu využití vkladů. "ČR by byla jediná země na světě, kde by stavební spoření fungovalo jinak než v uzavřeném systému. Pokud by takový systém neexistoval, tak vklady mohou být investovány kamkoliv, peníze by odcházely mimo ČR," uvedl k tomu například místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Manfred Koller. Podle dalších vyjádření zástupců spořitelen je návrh MF fakticky likvidací stavebního spoření v ČR.

"Univerzální banky však budou stejně jako stavební spořitelny vázány smlouvami ze stavebního spoření, ze kterých plyne účastníkům právo na získání úvěru ze stavebního spoření za splnění určitých podmínek," uvádí materiál. Zároveň stavební spořitelny se budou moci transformovat na univerzální banky.

Univerzalita bank?

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Celý systém striktně upravuje zákon. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí a stability systému. "Ten je totiž v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah státu do výše státní podpory může vést k problémům stavebních spořitelen s likviditou, a tedy narušení stability systému," uvedlo MF. Tato změna by měla být účinná od roku 2015.

V případě využití státního příspěvku jako spoření na stáří se ovšem do třetího penzijního pilíře převede nejen podpora, ale celá naspořená částka, upozorňuje materiál. Návrh na využití stavebního spoření na zaplacení školného na vysokých školách pak bude podle MF předložen v rámci připravovaného zákona o vysokých školách. Systém státní podpory ani její výše by se podle návrhu změnit neměl. Nyní je maximální podpora 2000 korun ročně.

.

ZKUSTE DEVIZOVOU KALKULAČKU! PROTOČÍ SE VÁM PANENKY!



Vláda projedná změny ve stavebním spoření, spořitelny se bouří

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15522225248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více