Volební okénko:
Babišova drahota, aneb jak Babiš a vláda mohou za celosvětové zdražování


07. 10. 2021  09:47     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Od vůdců opozičních stran, tedy Pirátů, STAN a ODS se dozvídáme, že oni na rozdíl od Babiše nelžou. V případě tzv. Babišovi drahoty, aneb vysoké inflace v Česku se jedná o lež dokonce účelovou.

Volební okénko: Babišova drahota, aneb jak Babiš a vláda mohou za celosvětové zdražování




Lidem se zvyšovaly v posledních letech výrazně mzdy, důchody, a naopak se neustále snižovaly daně. Z tohoto pohledu ani nemohla opozice vládu jakkoliv kritizovat. Není ostatně za co. Proto opozice využila celosvětový trend zdražování ke skutečně účelovému kritizování vlády a Babiše. Kritizovat vládu je možné za různé věci, ale současná inflace a zdražování to rozhodně není. Pánové Fiala, Bartoš nebo Rakušan tak prokazují, že opravdu nerozumí otázkám ekonomiky, a dokonce ani nenaslouchají odborníkům. Jejich tvrzení, že většina odborníků potvrzuje, že za inflaci může vláda je zcela nepravdivé. Nějaký ten odborník se možná k tomuto názoru připojí, ale většina to rozhodně není. 

Zdražování přichází z východu

Pojďme se na inflaci a současné zdražování podívat podrobněji. Zdražování nastartovaly problémy s dopravou z Číny a zastavování výroby v asijských továrnách. Tím se výrazně zvýšily náklady na dopravu i výrobu. K tomu se připojila zvyšující se poptávka a ekonomické oživení prakticky na celém světě, kdy tuto poptávku nedokázali výrobci pokrývat. Jedná se však o poptávku nikoliv vlád, ale domácností a firem. Ty investují, spotřebovávají, poptávají a ano, získávají peníze i od státu. 

Vláda a Babiš mohou za vyšší důchody, platy i investice. Ne za inflaci

Pokud opozice kritizuje vládu, že zvýšila poptávku v důsledku pumpování peněz do ekonomiky, tak si to pojďme probrat. Většina schodku, a tedy výdajů státního rozpočtu šly do pomoci a podpory firmám zasažených koronavirou krizí, které se nyní rozjíždí a zvyšují tím poptávku. Za pomoc a zvyšující se poptávku podnikatelů tak může vláda. Ano. Sama opozice neustále vládu napadala, že dává firmám dokonce málo. Další velký výdaj jsou vyšší důchody a vyšší platy ve školství, obraně, bezpečnosti a zdravotnictví. Tito lidé také zvyšují poptávku. A co je na tom špatného? Ano, i za více peněz v peněženkách lidí a vyšší poptávku, může tato vláda. Dalším výdajem jsou investice do dálnic, železnic, zateplování budov apod. Zvyšuje se tím poptávka po stavebních materiálech, které v důsledku nedostatku surovin opět zdražují. Ano, může za to vláda, protože investuje. To je ve zkratce drtivá většina výdajů státního rozpočtu, a tedy i schodku rozpočtu.

Opozice tak tvrdí, že vláda by měla dát méně peněz na důchody, na platy, méně investovat, méně podporovat malé a střední firmy po koronavirové krizi. To je recept opozice, která tím údajně vyřeší celosvětovou inflaci a drastický nárůst cen ze zahraničí.

Zřejmě je česká vláda tak významná, že na globalizovaném trhu by její menší utrácení vedlo ke snižování cen čipů a zvýšení jejich výroby, snižování cen ropy, plynu, dřeva, ke snižování cen transportních lodních přeprav či snižování cen potravin vyráběných v zahraničí.

Ceny bytů a jejich nedostatek způsobil starý stavební zákon. Kdo ho schvaloval?

A ceny bytů? Byty jsou stavěny podle stavebního zákona z doby vlád ODS a ČSSD, který je extrémně pomalý a komplikovaný a zásadně zdržuje přípravu staveb. Vláda už od počátku svého období připravovala nový stavební zákon. Prací opozice pak bylo neustále oddalovat přijetí zákona a snažit se o jeho potopení. I díky ní to trvalo tak dlouho. Jak může opozice kritizovat vládu za pomalou výstavbu a malý počet postavených bytů, když státu ani developerům či obcím nezbývalo nic jiného, než postupovat podle katastrofálního stavebního zákona, který může zato, že příprava jednoho projektu bytového domu trvá i 8 let? To výrazně překračuje mandát této vlády. Opozice pak nijak nepřispěla k tomu, aby se podmínky za celé období zjednodušily, naopak by raději potopila nový stavební zákon a ani mu nedala šanci. 

Ze světa fantazie a laciných slibů pak zní sliby ODS jak postaví 40 000 bytů. Podle toho starého zákona, kdy jen jejich příprava potrvá 8 let? Nebo než upraví, schválí a změní současný nový stavební zákon? Než bude trvat rok či dva, než se podle něj začne postupovat? A jak chce SPOLU financovat výstavbu takového množství bytů za téměř sto miliard korun ročně, když slibuje naopak sto miliard korun ročně ušetřit? Je vidět, že ODS se SPOLU a Piráti se STAN rozhodně nelžou a jsou seriózní.

Sázíte na rozhádanost a nekonečné debaty, nebo na tah na branku

Lidé by si měli uvědomit, jestli sázka na roztříštěnou opozici pěti různých stran, které se budou po převzetí moci hádat o vliv, o prosazování svých zájmů, uplatnění svých lidí ve státní správě bude cestou a výrazným startem k pokroku a změnám, nebo cestou nazpět. Nekonečné debaty, dohadování, rozpory a hádky potřebujeme v současné těžké době úplně nejméně. Naopak náš stát bude potřebovat silný tah na branku, rozhodné činy a kontinuitu, spojenou s jistotou, že i v budoucnu navážeme na politiku nízkých daní se zárukou jejich nezvyšování, zvyšováním důchodů i mezd lidí, kteří si to opravdu zaslouží, včetně potřebných reforem.



Volební okénko: Babišova drahota, aneb jak Babiš a vláda mohou za celosvětové zdražování

Chyby
Babišovi drahoty s měkkým "i"? No, aspoň je ta gramatická úroveň cca vyrovnaná s tou obsahovou... Pa...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16408191696

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více