Vrba - chtěl řádně splatit hypotéku, musel zaplatit poplatek za vyčíslení


30. 06. 2014  00:41     Redakce BP     komentáře (0)

Čtenář si v naší rubrice VRBA stěžuje, že ke konci fixace uhradil hypoteční úvěr, přičemž mu banka naúčtovala poplatek za vyčíslení zůstatku tohoto úvěru. Toto potvrzení je přitom podmínkou, aby mohl být úvěr doplacen. Přestože tedy hradíte řádně, v době, kdy by jste neměl být jakkoliv sankcionován, nějaký z poplatků vás stejně nemine.

Vrba - chtěl řádně splatit hypotéku, musel zaplatit poplatek za vyčíslení




Na věci je zajímavé to, že zatímco úrok má klient ve smlouvě zafixován a nelze ho jednostranně v průběhu období fixace měnit, poplatek za vyčíslení úvěru mohl být banou zaveden klidně v průběhu smluvního stavu, nebo mohl být alespoň jednostranně ze strany banky měněn. Klient pak za zcela normální a standardní úkon - vyčíslení zůstaku uhradí poměrně vysoký poplatek a to třeba i přesto, že tento poplatek u banky na začátku smluvního stavu vůbec neexistoval, nebo se mohl v průběhu navýšit. To vše bez souhlasu klienta.

Stížnost čtenáře:

Dobrý den,

na základě Potvrzení výše zůstatku úvěru a souhlasu s mimořádnou splátkou ze dne 7.5.2014, Zn. POK-0335, jsem dnes provedl úhradu mimořádné splátky. Dle instrukcí zasílám v příloze oskenované Prohlášení klienta / fyzické osoby o původu finančních prostředků.

Zároveň chci vznést námitku proti účtování poplatku ve výši 1000 Kč za vystavení Potvrzení. Vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádnou splátku při ukončení fixace a v reakci na nabídku změny úrokové sazby, domnívám se že tento poplatek není oprávněný. V Sazebníku poplatků z doby uzavření Smlouvy o úvěru ani takovýto poplatek nevidím.

Žádám tedy o doložení oprávněnosti účtování tohoto poplatku. 

S pozdravem

J.V.

vztek

Odpověď banky:

Dobrý den pane V.,

poplatek za vyčíslení a potvrzení výše zůstatku úvěru je platný dle Sazebníku banky o jejíž změně jste byl informovaný v listopadu 2013 písemným oznámením a dále se řídí Obchodními podmínkami banky č. VI Splácení úvěru, odst. 9:

Dlužník je oprávněn provést mimořádnou splátku úvěru (tj. částečné či celkové vrácení poskytnutých peněžních prostředků) k poslednímu dni platnosti úrokové sazby na základě písemné žádosti dlužníka doručené bance minimálně deset (10) pracovních dnů před koncem doby platnosti úrokové sazby. Žádost dlužníka o částečnou mimořádnou splátku úvěru musí obsahovat alespoň celkovou výši mimořádné splátky. Na základě žádosti dlužníka o úplné splacení úvěru banka zašle dlužníkovi bez zbytečného odkladu vyčíslení celkového dluhu. Za vyhotovení vyčíslení a potvrzení zůstatku úvěru náleží bance poplatek uvedený pro tento případ v Sazebníku. Mimořádná splátka podle tohoto bodu nepodléhá poplatku za mimořádnou splátku dle Sazebníku.

S pozdravem

Š. K.

Úsek péče o klienty - oddělení správy úvěr

Wustenrot nové

Reakce klienta na odpověď banky:

Dobry den,

pokud bude poplatek opravneny, pak ho samozrejme zaplatim. Nicmene, zatim nemam duvod ho za opravneny povazovat, nebot pokud jsem mel podminky uveru zafixovane na 3 roky, tak mi prece nemuzete uctovat poplatek dle sazebniku z listopadu 2013. To mi pripada jako ucelova komplikace klientum.

Mam k dispozici vytisteny Sazebnik k datu podpisu uverove smlouvy a tam zadny takovy poplatek neni uveden. Prosim, opravte mne, pokud se mylim.

S pozdravem

J.V.

vztek

Reakce banky č. 2:

Vážený pane V.,

veškeré hypoteční úvěry se řídí aktuálně platnými obchodními podmínkami pro poskytování hypotečních úvěrů fyzickým osobám. Jak je v aktuálně platných Obchodních podmínkách uvedeno: Za vyhotovení vyčíslení a potvrzení zůstatku úvěru náleží bance poplatek uvedený pro tento případ v Sazebníku. Pro hypoteční úvěry jsou platné vždy nejnovější Obchodní podmínky banky jak je uvedeno v bodě XIV. Závěrečná ustanovení, bod 2. a na základě těchto Obchodních podmínek je nutné vyhledat platný Sazebník banky.

Vážený pane Volfe, jak jsem Vám již uvedla v minulém emailu, na nové znění Obchodních podmínek a Sazebníku banky jste byl informován písemně v listopadu 2013.

S pozdravem

Š. K.

Úsek péče o klienty - oddělení správy úvěrů

Wustenrot nové



Vrba - chtěl řádně splatit hypotéku, musel zaplatit poplatek za vyčíslení

Okradani klienta
Normalni zlodeji to sou, kompenzujou si sve marze. By me zajimalo, kdybych s touto zmenou v Listopad...
Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16218345392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více