Vrba - dostal nízkou platbu ze zahraničí, zaplatil tučný poplatek


13. 12. 2018  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Klient UniCredit Bank se zlobí na svou banku, protože po obdržení velmi nízké platby ze zahraničí mu byl stržen tučný poplatek. Co na to říká banka? A kde tedy vznikl problém?

Vrba - dostal nízkou platbu ze zahraničí, zaplatil tučný poplatek




Pokud se chcete vyhnout riziku, že vám ze zahraničí někdo bude posílat velmi nízké částky a vám budou strhávány mnohem vyšší poplatky, pak má banka jedno doporučení. Nikomu nesdělujte číslo svého účtu. Ano, přesně toto bylo předmětem rady reklamačního oddělení významné tuzemské banky. Nakonec banka doporučila klientovi, aby řešil problém u provozovatele platebního systému v zahraničí a nastavil si platby tak, aby nepřicházely na jeho účet jako standardní zahraniční platby, za které je účtován poplatek dle platného sazebníku banky.

Stižnost klienta:

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Znamená to tedy, že mi kdykoliv v budoucnu může tímto způsobem kdokoliv, kdo zná číslo mého účtu, způsobit nemalou újmu (za pouhé 1 EUR poslané jako 100x jeden eurocent zaplatím 5.000,- na poplatcích), a jediné, co mohu dělat, je modlit se, ať to nikoho nenapadne? Opravdu mi neporadíte jiné řešení, než "obrátit se přímo na plátce"?

S pozdravem xxx

Reakce reklamačního oddělení banky:

Vážený pane,

do dnešního dne se jedná o dvě takto poplatkované příchozí platby v €. Je nám líto, banka vychází při účtování těchto poplatků z platného Sazebníku. Pokud máte obavy, že Vám bude způsobena tímto způsobem finanční újma, doporučujeme Vám číslo Vašeho účtu nikde nezveřejňovat. Věříme, že naše vyjádření přijmete s pochopením.

S pozdravem, banka

 

Oficiální stanovisko banky k problému:


Jak již byl klient informován, ve prospěch jeho běžného účtu byly připsané bezhotovostně poukázané platby (0,02 EUR a 0,13 EUR), které UCB přijala jako standardní SEPA platby v rámci zahraničního platebního styku, proto za jejich zpracování byl zaúčtován na vrub účtu klienta oprávněně poplatek dle platného Sazebníku – odd. 7 – Zahraniční platební styk - Příchozí platby – z jiné banky v částce nižší než minimální poplatek – 50,- Kč.

Klientovi doporučujeme kontaktovat společnost PayPal a domluvit se s nimi, jaký jejich nástroj lze použít pro převod prostředků z účtu PayPal na jeho účet u UCB CZ, aby se nejednalo o standardní zahraniční platbu, za jejíž zpracování si banka účtuje poplatek dle platného Sazebníku. Možným řešením je např. i otevření účtu u německé banky (předpokládáme, že klient má smluvní vztah ujednán s německou větví společnosti PayPal), na který budou převáděny platby z PayPal účtu klienta a které by mohl vyčerpat buď prostřednictvím platební karty vedené k tomuto účtu, případně po nastřádání vyšší částky si klient prostředky převede sám na svůj účet u UCB CZ.

DALŠÍ VRBY A STÍŽNOSTI NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE BANK NALEZNETE V NAŠÍ SEKCI VRBA



Vrba - dostal nízkou platbu ze zahraničí, zaplatil tučný poplatek

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12465806544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více