Vrba:
Nekonečný příběh stavebních spořitelen a výpovědí smluv


04. 06. 2015  00:22     Redakce BP     komentáře (6)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Příběhy klientů stěžujících si na postup stavebních spořitelen a jejich výpovědi starých, pro ně nevýhodných smluv neberou konce. Se svým příběhem se s námi podělil další zklamaný klient a současně náš čtenář. ČTĚTE DÁLE!

Vrba: Nekonečný příběh stavebních spořitelen a výpovědí smluv




Z pohledu našeho serveru, který se dlouhodobě zabývá hájením práv klientů banka a stavebních spořitelen je podivné, že stavební spořitelny dosud nevyvodily z této negativní publicity a poměrně masového zklamání klientů žádný závěr. Tyto postupy přitom již nyní stavební spořitelny poškozují v očích nejen stávajících, ale navíc i potencionálních klientů. 

Smyslem stížností klientů je fakt, že stavební spořitelny z formálních a nepodstatných důvodů vypovídají tzv. staré, nevýhodné smlouvy o stavebním spoření. Při těchto výpovědích přitom nevrací svým klientům část poplatku, který klienti zaplatili za navýšení cílové částky a stavební spořitelna jim svým zásahem a výpovědí neumožnila tyto prostředky naspořit.

Stížnost klienta:

Dobrý den,

sleduji Vaše reakce na finanční otázky i v TV a oceňuji Vaše velmi fundované i praktické odpovědi na různé otázky z oblasti financování, které mnoha divákům řeší mnohdy velmi složité osobní situace.

Nyní si dovolím i já se na vás obrátit v souvislosti s mojí tzv. starou (úrokově ještě výhodnou) smlouvou o stavebním spoření, kterou jsem v roce 1997 uzavřel s ČMSS a řádně plnil a nadále plním podmínky stavebního spoření (a cílové částky jsem zatím ještě nedosáhl - současný stav je cca 3/4 cílové částky, pozn.), pravidelně měsíčně spořím 0,5% dohodnuté cílové částky a jinak smluvní podmínky plním. Velké překvapení jsem zažil v závěru minulého týdne, kdy jsem obyčejným (nikoliv doporučeně nebo ještě lépe do vlastních rukou) dopisem obdržel jednostrannou výpověď ze strany ČMSS. Dopis je nacyklostylovaný (podpis předsedy představenstva p. Ing. L. Staňury je černý), který zdůvodňuje výpověď s jednoměsíční výpovědní lhůtou extrémně nízkými úrokovým sazbami s dopadem do ekonomiky ČMSS. Svoji výpověď ČMSS dále opírá o Novelu Občanského zákoníku - zákona č. 89/2012 Sb., zejména § 2675, odst. 1) (pozn. výpověď tzv. neplatebního účtu – já ale žádnou smlouvu o neplatebním účtu s ČMSS nemám!) a pak dále § 3077 (retroaktivita - vztahuje se i na dřívější smlouvy). ČMSS to uplatňuje jako jednostranné vypovězení smluvního vztahu prakticky bez důvodu. Vůbec se mne neptá na to, zda s tím souhlasím nebo ne! Přitom platné Všeobecné obchodní podmínky, které mám jsou z r. 1995 a které jsou součástí smluvních ujednání vůbec o této možnosti ani nehovoří. Není tam vůbec zmínka o výpovědi ze strany ČMSS, a.s. z těchto nebo podobných důvodů. Já pochopitelně hodlám řádně za stávajících platných smluvních podmínek cílovou částku dospořit a pak smlouvu ukončit. Ještě pracovník ČMSS mi telefonicky potvrdil, že tento postup budou realizovat postupně u všech starých smluv.

Nyní jsem přesvědčen, že si ČMSS, a.s. začíná dělat „co chce a jak uzná za vhodné“ bez ohledu na cokoliv. Přitom v roce 1997 mne pracovník ČMSS přesvědčoval jak jen mohl o dlouhodobé výhodnosti stavebního spoření, když v té době to ani z hlediska úrokových výnosů nijak výhodné zvlášť nebylo, nebýt státní podpory, která tehdy byla 4 500,- Kč ročně. Přitom je zapotřebí vzít v úvahu, že se v tomto případě jedná prakticky již  o 18-letý termínovaný vklad. Tato dlouhá doba, po kterou jsem nechal naspořené prostředky ČMSS, a.s. k dispozici jako zdroj k úvěrům by měla být patřičně (nejen státní podporou – dnes 2000,- Kč) oceněna. Dlouhodobé termínované vklady mají v bankách vždy vyšší zhodnocení.     

Jsem s tímto postupem v šoku a předpokládám, že nás bude podstatně více. Myslím si, že by bylo zapotřebí vhodně reagovat na tyto praktiky v médiích (denní tisk, odborný tisk, veřejnoprávní TV, soukromé TV atd.)  

O to více, že celý svůj pracovní život se pohybuji v korporátním bankovnictví a vím, že by si tento způsob jednání nedovolila žádná z významných bankovních institucí, takže nechápu jak je to možné v ČMSS, a.s..  

Prosím o radu - Váš názor, zda existuje právní řešení celé situace. Zdá se mi to i z hlediska principu přístupu ke klientům velmi nekorektní a možná i protiprávní, byť opřené o NOZ (já jsem ale žádnou smlouvu o neplatebním účtu s nimi neuzavřel, pozn. viz výše) a je mi jasné, že se potřebují zbavit starých smluv i tímto způsobem. Každý bankéř ale ví, že své portfolio musím umět vhodně namíchat a individualizovat.

Předem moc děkuji

S pozdravem

RM

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Vrba: Nekonečný příběh stavebních spořitelen a výpovědí smluv

Re: Výpovědi starých stavebních spoření je možná podvod na klienty.
Presne totez, dostal jsme vypoved smlouvy od Raiffeisen stavebni sporitelny, odkazuji se na $2675 ob...
Re: Výpovědi starých stavebních spoření je možná podvod na klienty.
@drak: Dobry den, taktez jsem dnes dostal (obycejnou postou puvodne nevyzvednutou dop. zasilku ze dn...
Výpověď sml. z r. 1999 - Raiffeisen stav. spoř.
Stejný příběh, stejné důvody s odvoláním na nový OZ §2675 a §3077, s 1měs. výp. lhůtou. Když jsem by...
Výpovědi starých stavebních spoření je možná podvod na klienty.
Tak jsem tuhle stejnou výpověď taktéž dostal. Po rozhovoru s právníkem si myslím, že stím paragrafem...
stavebních spořitelen a výpovědí smluv
Napište obratem na e-mail: dalessie@tiscali.cz, poradím jak se popasovat s výpovědí o stavební spoři...
stavebních spořitelen a výpovědí smluv
Napište obratem na e-mail: dalessie@tiscali.cz, poradím jak se popasovat s výpovědí....
Diskutovat (6)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16163771872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více