Vrba:
Poplatek 500 korun za zaslání upomínky je standardem


08. 10. 2015  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Čtenář si stěžuje na to, že musí bance zaplatit poplatek 500 korun za zaslání upomínky. Částka se mu zdá nehorázná a přemrštěná. Nicméně byla účtována oprávněně dle sazebníku a důvodem jejího uplatnění bylo porušení povinnosti klienta řádně splácet. ČTĚTE DÁLE!

Vrba: Poplatek 500 korun za zaslání upomínky je standardem




Poplatek za zaslání upomínky ve výši 500 korun je přitom standardní a uplatňuje ho drtivá většina tuzemských bank. Jeho výši chápeme také jako preventivní opatření ze strany bank, aby se klienti nezpožďovali s povinnými platbami, tedy splátkami půjček a dalších plateb. Poplatek je přitom uplatněn pouze v případě, kdy klient svou povinnost poruší a do sjednané náhradní doby nezašle příslušnou splátku svého úvěru nebo jiného plnění. 

Stížnost čtenáře:

Jsem řádně naštván na Komerční banku, která mi za asi měsíční prodlení se splátkou naúčtovala tučnou pokutu 500,- Kč za pouhé a banální zaslání upomínky. Nechápu tuhle vyděračskou politiku banky, která by zde měla být pro klienta, ne jen pro své tučné zisky. Jak je možný, že mám platit takovou pálku, když náklady na vytisknutí blbého papíru činí halíře a zaslání dejme tomu 50 korun? Za co teda mám platit? Předpokládám, že za prodlení budu platit nějaký úrok z prodlení, tak proč ještě platit za vyděračskou službu, která byla zbytečné, protože jsem stejně o prodlení věděl a jejím jediným cílem je napakovat si kapsu? Můžu se proti takovému zlořádu nějak bránit? A co mám tedy udělat? Nechce se mi platit vyděračský a ničím nepodložený poplatek.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, Vaše rozhořčení určitě nesdílíme a musíme se v tomto případě banky zastat. Částka pro zaslání upomínky je zcela standardní a uplatňují ji v takové či obdobné výši v podstatě všechny banky. Smyslem poplatku přitom není vydírat klienty, jak uvádíte, ale především je odradit preventivně od neplnění svých povinností, zejména prodlení se splátkami úvěrů. Každý klient banky přitom ví, že když nebude řádně splácet, bude to mít vliv na pokuty a další plnění, která musí bance v souvislosti s porušením svých povinností platit. Poplatek za zaslání upomínky je navíc uveden v sazebníku banky a tedy má tato na jeho úhradu nárok. Poplatek a jeho výši tak rozhodně nepovažujeme za nějaký svévolný či absurdní poplatek. Jeho účel a smysl je nám zřejmě a většině klientů bank také. V tomto případě se tedy musíme zastat banky, která by poplatek vůbec nemohla uplatnit v případě, kdybyste plnil řádně své povinnosti a tedy i řádně splácel.

DALŠÍ STÍŽNOSTI NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE BANK NALEZNETE V NAŠÍ SEKCI VRBA ZDE!

Maskot OFFICIAL

 



Vrba: Poplatek 500 korun za zaslání upomínky je standardem

Diskutovat (0)