Vrba:
Poplatky u stavebních spořitelen jsou vysoké


19. 02. 2015  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Čtenář si stěžuje na výši poplatků u ČMSS. Jen na poplatcích přitom zaplatil výce než 5 000 korun, přestože produkty v plné výši vůbec nevyužil.

Vrba: Poplatky u stavebních spořitelen jsou vysoké




 Čtenář opět upozornil na problém se kterým se potýkáme již dlouhodobě, nicméně ze strany bank a spořitelen není tento problém stále řešen. Naopak máme pocit, že tento problém v průběhu času ještě více narůstá.

Stížnost čtenáře:

Dobrý den,
mám dotaz ohledně vrácení poplatků u ČMSS. Mám založený jeden úvěrový účet a druhý spořící. Platím roční poplatek za vedení účtu něco přes 300,- Kč. U spořícího jsem zaplatil 1000,- za založení a cca před půl rokem další 3000,- za navýšení cílové částky na 400 000,-. Když to vše spočítám, zaplatil jsem za spořící účet již něco přes 5000,- a jelikož nespořím, je stav účtu asi 600,-. Je nějaká možnost vrácení poplatků za vedení účtu a vrácení poplatků za navýšení cílové částky? Jaké jsou prosím zkušenosti s vracením poplatků u ČMSS? Případně prosím o postup.

Děkuji, s pozdravem M.Ř.

Odpověď serveru Bankovní poplatky:

Ty poplatky jsou určitě dost vysoké, o tom není pochyb. Zároveň jsou tyto poplatky navázány na cílovou částku, která následně není dosažena, což je další problém.
Můžete podat reklamaci či se obrátit na Finančního arbitra ČR (www.finarbitr.cz). Nicméně nerozumíme tomu, proč jste zvyšoval cílovou částku na 400 tisíc, ale zároveň píšete, že nespoříte? Jaký byl důvod tohoto kroku?

Reakce čtenáře:

Dobrý den,
velice Vám děkuji za rychlou odpověď. Abych Vám trochu přiblížil mou situaci, tak ve stručnosti: cca 10 let jsem měl stavební spoření a spořil. Před třemi roky jsem potřeboval finance na vyplacení nemovitosti a vzal si tedy úvěr u ČMSS a zároveň založil spořící účet, aby plynula doba 6 lety a zároveň, abych něco našetřil. Úvěr budu mít již za 2 roky splacen, ovšem v nemovitosti nemohu bydlet, jelikož je potřeba dokončit rekonstrukci. V létě 2014 mne kontaktovala nová finanční poradkyně ČMSS, která si se mnou sjednala schůzku. Vše prošla a když zjistila, že potřebuji peníze na rekonstrukci, vše začalo. Nabídla mi finan. prostř. tím, že bych si vzal další úvěr na běžící spořící účet a ten stávající úvěrový účet by se k němu převedl. Dále že bychom založili také nový spořící účet. Potřeboval jsem tedy 200 tis. + 120tis stávajícíh, kdy mi bylo řečeno, že musíme spořící účet navýšit na cílovou částku 400 tis., což jsem také provedl a zaplatil 3000,- za navýšení . Nikdy jsem se o detaily produktů ČMSS nezajímal, proto jsem se v první fázi ptal, o kolik celkově dle modelu přeplatím. Na to jsem obdržel otázku, zda chci nižší úrokovou sazbu a zda mám 40 000,- na vklad. Měl jsem a poradkyně vytvořila model, podle kterého mi sdělila, že celkově přeplatím 80 tisíc. Říkám si, je to celkem dost, ale není to taková hrůza. Souhlasil jsem a nechal jsem vytvořit smlouvu. Smlouva dorazila a já jsem z ní zjistil princip a přesnou částku včetně poplatků, o kolik celkově přeplatím. S údivem to nebylo 80 tis. ale něco přes 150 tis. Měl jsem pak s poradkyní ještě dlouhou řeč a smlouvu nakonec nepodepsal. 40 tisíc mimořádného vkladu mi vrátili. Spořící účet si nechávám, aby plynulo zmíněných 6 let a za dva roky, jakmile budu mít doplaceno, abych si případně mohl požádat o nový úvěr na rekonstrukci. Manželka je na mateřské, já splácím stávající úvěr a na spoření mi nezůstávají žádné prostředky. Na spořícím účtě, když nespořím, budu mít tedy asi za 6 let -6000,- za vedení a navýšení cílových částek. Jsem celkově znechucen praktikami ČMSS, takže ani do budoucna nevím, zda služeb ještě využiji. Proto se zajímám, zda je možné některé poplatky za vedení, nebo navýšení CČ eliminovat.

Děkuji za Váš čas, s pozdravem

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍPBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE V SEKCI VRBA ZDE!



Vrba: Poplatky u stavebních spořitelen jsou vysoké

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15165194288

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více