Vrba:
Úrok u mikropůjček se počítá z celkové půjčené částky


11. 02. 2016  00:03     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Čtenářka se podivovala nad tím, že u půjčky jednoho z poskytovatelů se při prodloužení splatnosti platí vždy z původně půjčené částky a nikoliv z výše částky zůstatku. Poskytovatel reaguje dále v tomto článku. ČTĚTE DÁLE!

Vrba: Úrok u mikropůjček se počítá z celkové půjčené částky




Z reakce poskytovatele na tuto stížnost vyplývá, že způsob výpočtu poplatku za prodloužení splatnosti je určen správně, dle sazebníku poskytovatele. Poskytovatel uplatněním poplatku z původně půjčené celkové částky neporušuje své povinnosti ani se nejedná o nekalou praktiku. Z reakce poskytovatele také vyplývá, že zvolený způsob vede ke zjednodušení určení poplatků v rámci mikropůjček. Jedná se totiž o půjčky, které jsou poskytovány rychle, s minimem nároku na žadatele a tak je zjednodušen i způsob výpočtu souvisejících poplatků při prodloužení splatnosti půjčky. Z porovnání těchto poplatků, byť vypočtených z původně zapůjčené částky vyplývá, že i přes tuto skutečnost je u tohoto druhu půjček uplatňován i tak nejnižší poplatek na trhu.

POROVNEJTE SI NABÍDKU PŮJČEK!

Stížnost klientky:

Dobrý den. Dovoluji si s Vámi podělit o zkušenost s "japonskou půjčkou". Tato půjčka byla všude vychvalována a tak i já jsem podlehla pokušení. Proč taky ne, v porovnání s jinými poskytovateli rychlých malých půjček je úroková sazba skutečně lákavá. Nicméně narazila jsem na jeden zásadní problém, který půjčku o hodně prodraží. Tato půjčka nabízí v případě, že nemáte na její celkové splacení možnost odložení o 30 dnů s tím, že musíte uhradit, alespoň 20% z půjčené částky. Budu konkrétní: půjčila jsem si 15000,- a splatit jsem měla 15000,- + poplatek 495,- (15x33) za poskytnutí kreditu. Jelikož jsem neměla celou částku na splacení, poslala jsem tedy 20% tj. 3000,- Kč jako splátku a splatnost půjčky byla automaticky o 30 dnů prodloužena. Potud probíhalo vše, jak jsem předpokládala. Ale radost z dobré a výhodné služby vzala jaksi za své, když jsem si rozklíčovala detail toho, co jsem vlastně splátkou umořila. Takže byl to poplatek za poskytnutí kreditu (15x33=495) a poplatek za prodloužení splatnosti, který je 49,- za každých půjčených 10000,- Kč tedy 735,- Kč a zbytek tj. 1770,- Kč se odečetl od jistiny. Problém je ten, že poskytovatel si účtuje poplatek za prodloužení z celé prvotně poskytnuté půjčky, přičemž ale k prodloužení došlo už jen u zbývající části úvěru což je 15000-1770 (zbytek ze splátky) = 13230 Kč. Pokud vezmeme v úvahu, že se nabízí až 5x možnost odložení splatnosti bude z půjčky splaceno 5x1770 tj 8850,- ale poskytovatel bude stále požadovat poplatek za prodloužení ve výši 15x49 tedy 735,- Kč. Domnívám se, že ze strany poskytovatele jde o hodně nekalou praktiku. Logické přece je, aby vybíral poplatek skutečně jen z toho, co mu klient ještě dluží a ne z toho dluhu na začátku. Zajímal by mě Váš názor. Poskytovateli jsem napsala v tom smyslu, ať přepočítá prodlužovací poplatek nebo ať mi vrátí oněch 1770,- kč tak, abych stále dlužila 15000,- Kč, pak by byly všechny poplatky opodstatněné. Pokud by Vás zajímal další vývoj, jsem připravena Vám poskytnout další informace.

Reakce poskytovatele:

Ano, je to přesně tak, jak je to psáno.  Tj. poplatek za prodloužení, stejně jako třeba sankce, se počítají vždy z půjčené jistiny na začátku, nikoliv z nesplaceného zůstatku. Takto to bylo vždy a takto je to stále beze změny.


Informace je standardně v sazebníku:

https://www.japonskapujcka.cz/upload/SazebnikPoplatku-20151015.pdf

Tento sazebník přitom měla klientka k dispozici při podepisování smlouvy. Uveden způsob výpočtu poplatku je i přímo v konkrétní smlouvě. V hlavě 2 smlouvy je pak jasně daná částka - už pronásobená - tzn. klientka tam měla uvedenu částku 735 Kč. Tzn. vše šlo přesně podle smlouvy, nic jsme netajili. Vše je transparentně komunikováno a cena stále zůstává hluboko pod tím, co je u
zbytku trhu. 

Ačkoliv se tedy kvůli zjednodušení a lepšímu pochopení pro žadatele o půjčku či klienty, vypočítává poplatek z původně poskytnuté částky a nikoliv ze zůstatku půjčky, je tak tento poplatek jeden z nejnižších oproti konkurenci. Je samozřejmě možné stanovit poplatek ze zůstatku, nicméně pokud tento poplatek či jeho míru stanovíte na vysoké úrovni, může být tento způsob pro klienta nevýhodnější, než námi uplatňovaný a přehledný způsob.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH KLIENTŮ V SEKCI VRBA NALEZNETE ZDE!



Vrba: Úrok u mikropůjček se počítá z celkové půjčené částky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více