Vyhněte se vkladům hotovosti na cizí účty - jsou většinou příliš drahé


01. 10. 2009  07:18     Patrik Nacher a Jan Stuchlík     komentáře (1)

Další články

Vložit hotovost na cizí bankovní účet je na pobočkách většiny českých bank drahé. Lepší je využít služeb České pošty, nebo peníze předat v obálce. Ať si s nimi příjemce udělá, co uzná za vhodné.





Chcete dát někomu peníze a z nějakého důvodu je nemůžete převést z účtu na účet? Pak s nimi raději nechoďte do banky, kde má dotyčný účet. Takový vklad hotovosti na cizí účet se ve většině bank slušně prodraží. Lepší je peníze předat v hotovosti, nebo poslat na účet složenkou. Banky s hotovostí zpravidla nepracují rády. Majitelům účtů sice už poplatky za vložení hotovosti na jejich účet většinou neúčtují, o to více si však vezmou při vkladu hotovosti na účet třetí osobou. Nejdražší ho má GE Money Bank, která si účtuje 70 korun. Druhá nejdražší je Raiffeisenbank spolu s UniCredit Bank, které za vklad peněz třetí osobou strhnou z účtu 55 korun. Jsou ovšem i výjimky. LBBW, Volksbank či Poštovní spořitelna nerozlišují, kdo peníze na účet vkládá. První dvě jmenované proto neúčtují za vklad třetí osobou žádný poplatek. Poštovní spořitelna tuto transakci zpoplatňuje šesti korunami, když je vklad proveden Maxkartou, a devíti korunami, když dotyčný peníze vloží prostřednictvím dokladu či ústního příkazu. Tedy stejnou cenou, jakou účtuje i majiteli účtu. Ještě více si banky naúčtují za vklad hotovosti na účet v jiné bance, což je v podstatě příjem hotovosti a následný mezibankovní převod. Může jít třeba o případ, kdy chce babička dát peníze vnukovi, který má účet třeba u ČSOB, ale v její vesnici je jen pobočka České spořitelny. V takovém případě zaplatí 2 procenta z vkládané částky, nejméně však sto korun. Stejný poplatek má v sazebníku i ČSOB a Poštovní spořitelna. Volksbank si za takový vklad a následný převod peněz naúčtuje také dvě procenta, minimálně ale tisícikorunu. V obou případech je proto u většiny bank lepší sáhnout po obálce či zajít na poštu. Hotovost může příjemce utratit či si ji na účet vložit sám. Za to zaplatí poplatek jen u ČSOB, Poštovní spořitelny, Raiffeisenbank a u některých programů i v České spořitelně. Poplatek činí od šesti do deseti korun. Na poště lze hotovost poslat na cizí účet poštovní poukázkou typu A. Poslání částky do pěti tisíc korun přijde na 22 korun. Částku od pěti do padesáti tisíc korun lze poštou poslat za 33 korun. V takové situaci se mohou ocitnout i klienti mBank, kterým banka vklad hotovosti na jejich účet neumožňuje. Musí proto buď využít cizí banky (zpravidla s poplatkem 2 procenta z vložené částky, minimálně 100 korun), nebo si peníze poslat poštou. Další variantou je vložit peníze na účet kamarádovi, který je pak převede do mBank bezhotovostně. Jenže než podnikat takto náročnou logistickou operaci, je patrně lepší hotovost rovnou utratit.  

Poplatky za vklady hotovosti na účet

Banka Vklad hotovosti majitelem účtu Vklad hotovosti třetí osobou Vklad hotovosti ve prospěch účtu v jiné bance
KB 0 50 2 % z vkládané částky, min. 200
ČSOB 9 50 2 % z vkládané částky, min. 100
ČS 0 / 8 * 45 2 % z vkládané částky, min. 100
Citibank 0 0 není v sazebníku
UniCredit 0 55 není v sazebníku
GE Money 0 ** 70 není v sazebníku
Volksbank 0**** 0**** 2 % z vkládané částky, min. 1000
Poštovní spořitelna 6,- Maxkartou 9,- Dokladem nebo na ústní pokyn 6,- Maxkartou 9,- Dokladem nebo na ústní pokyn 2 % z vkládané částky, min. 100
Raiffeisebank 10 55 100 + 1 % vložené částky
Fio 0 5 ***** -
mBank neumožňuje neumožňuje neumožňuje
LBBW 0 0 není v sazebníku
* Dle programu ** Druhý a další vklad je za 6 Kč *** Vklad přes Maxkartu **** do 500 000,- ***** Složení vkladu může být zatíženo poplatkem dle ceníku peněžní instituce, u které je účet Fio veden      

Cena za složenku A pro převod hotovosti na účet

 
Do částky včetně 5 000 Kč 50 000 Kč Za každý dalších započatých 10 000 Kč
Cena v Kč 22,- 33,- 6,-
Zdroj: Česká pošta  


Vyhněte se vkladům hotovosti na cizí účty - jsou většinou příliš drahé

Komerční banka
Komerční banka vede! 75 Kč protože jsem si dovolil použít variabilní a specifický symbol....
Diskutovat (1)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15510002032

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více