Výnosy tuzemských bank z poplatků stagnují. Čistý zisk se zvyšuje


29. 08. 2014  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

AKTUALIZOVÁNO DNE 29. 8. 2014: Výnosy tuzemských bank z poplatků spíše stagnují. Některé banky hlásí mírný pokles výnosů z poplatků, jiné naopak mírný růst. Celkově se trh nenaklání ani směrem k celkovému poklesu výnosů z poplatků ani k jejich zvýšování, jako tomu bylo v minulých letech

Výnosy tuzemských bank z poplatků stagnují. Čistý zisk se zvyšuje




Výnosy z bankovních poplatků stagnují

Výnosy z bankovních poplatků se tak v prvním poploletí roku 2014 ustálily. Banky, které již zveřejnily své hospodářské výsledky za první pololetí a které současná hlásí pokles výnosů z poplatků jsou Česká spořitelna, UniCredit Bank a Komerční banka. Naopak zvýšení výnosů z poplatků hlásí ČSOB. Tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová vysvětluje navýšení příjmů z poplatků takto: "Čistý výnos z poplatků a provizí vzrost za první pololetí 2014 o 6 procent zejména díky vyšším poplatků v retailu (kartové poplatky tažené vyšším počtem transakcí a poplatky za správu fondů) a vyšším poplatkům v korporátním segmentu (úvěrové poplatky tažené rostoucími obchodními objemy, poplatky za mezinárodní platby)".

Mírně se snižující výnosy z poplatků vysvětluje Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky takto: "K mírnému poklesu výnosů z poplatků a provizí došlo i přes nárůst počtu transakcí a počtu klientských účtů ve správě. KB rozvíjela program odměn klientům MojeOdměny, což vedlo ke snížení příjmů z poplatků z vkladových produktů. V oblasti poplatků za transakce byl tento vliv vyvážen zvýšením počtu plateb. Od začátku roku 2013 také Banka nabízí spotřebitelské úvěry a hypotéky bez poplatků za správu produktů. Na druhou stranu KB vykázala navýšení aktivity, a tak i lepší příjmy v oblasti financování obchodu, syndikovaných úvěrů a z transakcí s platebními kartami. Růst objemu aktiv klientů v životním pojištění a podílových fondech vedl k růstu příjmů z křížových prodejů."

Tereza Endrštová z tiskového centra České spořitelny pokles příjmů z poplatků u této banky komentuje takto: "Meziroční pokles je ovlivněn klesajícími cenami finančních služeb s tím, jak klienti stále více využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty. Rostou také náklady na provize placené z karetních transakcí. Podařilo se naopak zvýšit objem poplatků a provizí z operací s cennými papíry, zejména díky zvýšeným investicím klientů do investičních fondů. Rovněž se zvýšily provize z pojišťovacích obchodů."

Čistý zisk bankovního sektoru se mírně zvyšuje

Výnosy z poplatků kopírují i výsledky čistého zisku bank. Zatímco některým bankám v první polovině roku zisk mírně klesl, jiné banky hlásí navýšení zisku. Celkově se však ziskovost bank mírně zvýšila. Pokles zisku tak zaznamenala Česká spořitelna, které zisk klesl oproti stejnému období loňského roku o 4,6 procenta.

Naopak rekordmanem v nárůstu zisku je UniCredit Bank, které zisk vzrostl meziročně o vysokých 76,8 procenta na 2,5 mld. korun. Komerční bance se rovněž zvýšil zisk, i když o minimálních 1,2 procenta na 6,49 mld. korun. Meziročního zvýšení se dočkala i ČSOB. Její čistý zisk se zvýšil o 5 procent na 7,2 mld. korun. Poprvé v zisku se za první pololetí tohoto roku ocitla i nízkonákladová banka Air Bank. Tato banka dosáhla zisku o rok dříve, než plánovala. Její zisk činil 76,8 milionů korun.

Banka Čistý zisk v mld. Výnosy z poplatků v mld. Rozdíl proti 1 pol. roku 2013
Česká spořitelna 7,78 5,56 -3%
ČSOB 7,2 2,89 6%
Komerční banka 6,49 3,4 -3,50%
UniCredit Bank 2,5 1,75 -1,20%
Raiffeisenbank 1,2 1 -16%

Hospodářské výsledky bank za minulá období naleznete na našem serveru ZDE!



Výnosy tuzemských bank z poplatků stagnují. Čistý zisk se zvyšuje

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15607598240

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více