Vyplatí se pojištění nemovitosti?


09. 09. 2011  17:13     Světlana Rysková (www.finexpert.cz)     komentáře (0)

Jako mnoho jiných Čechů vsadila moje teta na investici do nemovitosti. Koupila byt, pronajímá ho a má přilepšení k důchodu. Jenže ne každý nájemce se vyvede. Letos dokonce narazila i na tak zvaného nájemního turistu ‒ složil kauci, zaplatil první nájemné a pak už nic.





Telefonické a mailové urgence nepomohly. Když přišla upomínat osobně v doprovodu svého syna sošné postavy, nájemce sice slíbil, že zaplatí, ale druhý den po anglicku zmizel. Dluh po něm však zůstal. A tak když nedávno mojí tetě nabídla společnost Guarenty Group žhavou novinku na českém pojistném trhu – pojištění nájemného, zajásala

Náhrada až za 6 měsíců

Pro všechny pronajímatele vypadá pojištění nájmu velmi zajímavě. Pojistitel je ochoten krýt v jednom roce až šestiměsíční výpadek nájemného (jde pouze o nájemné, nikoli o ostatní platby spojené s užíváním bytu). Převezme i vymáhání dluhu. Kromě toho slibuje poskytnutí vzorové nájemní smlouvy, poradenství pro jednání s problémovými nájemci případně zprostředkování právní pomoci. To vše za 5 % ze smluvně dohodnutého nájemného ročně. Přitom uzavřít pojistnou smlouvu je hračka, protože to jde udělat snadno a rychle přes internet na stránkách společnosti Guarenty Group. .

Guarenty Group ale není pojišťovna. Je výhradní pojišťovací agent (registrovaný ČNB pod číslem 137171VPA), který sjednává pojištění pro AIM Általános Biztosító Zrt., se sídlem v Budapešti.

VPP jsou grunt

Teta nelenila a přečetla si Všeobecné pojistné podmínky (VPP), které našla na webových stránkách Guarenty Group. Obsahují podrobný popis povinnosti pronajímatele, který se chce pojistit. Týkají se obsahu nájemní smlouvy, zajištění práv nájemce, evidence nájemného a mnoha dalších věcí.

.

Specifická pravidla stanovují pro hlášení pojistné události. Pronajímatel musí nájemce upomenout a pak do 10 dnů zaslat „Upozornění na uplatnění nároku“. Když se nepodaří přivést nájemce k rozumu ani v následujících dnech, je povinen do 21 dnů od vzniku dluhu ohlásit pojistnou událost. Od této chvíle přejímá vymáhání pojistitel a začíná také šetření pojistné události.

Čekání na peníze může být dlouhé

Pojistitel si na šetření pojistné události vymiňuje až šest měsíců, což je poměrně dlouhá doba v porovnání se třemi měsíci, které si běžně stanovují ostatní pojišťovny. Když jsem požádala společnost Guarenty Group o vysvětlení, řekli mi, že jde o maximální dobu.

.

NEPŘEHLÉDNĚTE – EXKLUZIVNĚ O FRANŠÍZÁCH UNICREDIT BANK S ŘEDITELEM NÍZKONÁKLADOVÉ DISTRIBUCE

.

Uvědomují si prý, že výpadek nájemného může být pro pronajímatele problém, a proto se snaží šetření pojistné události ukončit co nejdříve. Totéž prý platí o termínu začátku výplaty pojistného plnění. Ve VPP je uvedeno, že pojistitel je povinen platit až desátý den třetího měsíce od data výpadku nájemného, Guarenty tvrdí, že platí za měsíc. Jenže moje teta zase tvrdí, že dáno je to, co je psáno, nikoli co je přislíbeno.

Pronajímatel má přizpůsobit cenu

Když problémový nájemce byt opustí, zavazuje se pojistitel velkoryse kompenzovat nájemné ještě za dobu, kdy pronajímatel byt uvede do stavu schopného dalšího užívání, limitují však tuto dobu rozsahem nutných prací a maximální lhůta při velké rekonstrukci je 30 dnů.

.

Guarenty Group slibuje, že pomůže i zprostředkovat realitní kancelář, která najde nového nájemce. Na druhou stranu však VPP zavazují pronajímatele nabídnout nemovitosti za částku, která odpovídá aktuálnímu místnímu nájemnému a musí uzavřít smlouvu i tehdy, pokud zájemce nabídne alespoň 85 % předchozího sjednaného nájemného.

.

To už je omezení, které tetě není po chuti. Vždycky si stanovovala nájem podle toho, jaká byla poptávka, a realitní kanceláři provizi platit nechce. V takovém případě ovšem v žádnou kompenzaci nájemného za nepronajatý byt doufat nemůže.

. Ve VPP jsme také objevily, že pojistitel uplatňuje čekací lhůtu 91 dní po uzavření smlouvy. Pokud by tedy nájemce přestal platit v prvních třech měsících poté, pojištěný nedostane nic.

Pružná rozhodčí doložka

Na konci VPP teta objevila ještě malý háček. Pokud by si chtěla sjednat pojištění nájemného, musela by přistoupit na to, že veškeré spory, které by vyplynuly z pojistné smlouvy, budou s vyloučením pravomoci obecných soudů projednávány a rozhodovány v rozhodčím řízením před jediným rozhodcem, kterým je společnost Česká rozhodčí.

.

Na takové ustanovení však přistoupit v žádném případě nechce, protože má s rozhodčími doložkami špatnou zkušenost. Nutí totiž pojištěného, aby se vzdal práva na soudní řešení případného sporu, a vydává ho zcela na milost a nemilost rozhodce. Ten nemusí být ani odborník na pojistné právo ani nestranný.

.

VELKÝ SOUHRN CEN NEJABSURDNĚJŠÍCH POPALTKŮ SI PTOHLÉDNĚTE ZDE!

.

Rozhodčí doložky, zejména u spotřebitelských smluv, jsou už několik let předmětem diskusí veřejnosti i odborníků a ministr vnitra Jiří Pospíšil opakovaně sliboval, že se pokusí omezit jejich vkládání do smluvních podmínek. Zatím se tak nestalo.

.

V Guarenty Group však na tuto námitku zareagovali promptně. Sdělili, že mají ještě jedny VPP, ze kterých povinnost souhlasit s rozhodčí doložkou přímo nevyplývá, pokud s tím klient nebude souhlasit. A jinak je v nich jako rozhodce uvedena Hospodářská komora. Taková pružnost a vstřícnost k zákazníkům je na českém pojistném trhu skutečně nevídaná, takže teta možná nakonec neodolá a pojištění nájemného přece jen uzavře.



Vyplatí se pojištění nemovitosti?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

45222164420

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756