Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - I. díl.


26. 09. 2022  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

I. díl seriálu: Berete si úvěr a chcete být zajištěni pro případ ztráty zaměstnání či pracovní neschopnosti? Pro mnohé to řeší pojistka. Je ale vše tak ideální jak na první pohled vypadá? A jaké problémy se mohou s takovým pojištěním objevit?

Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - I. díl.




Jako ve všem neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Pokud by vše fungovalo stoprocentně a zcela proklientským a vstřícným způsobem, mohlo by to opravdu fungovat. Bohužel v oblasti pojištění máme zcela jiné zkušenosti s přístupem různých pojišťovacích poradců či zaměstnanců, kteří jsou zainteresováni na počtu či výnosnosti uzavřených smluv a podle toho i odměňováni, a kteří se snaží za každou cenu pojišťovací produkty klientům nabízet a motivovat je k jejich uzavření. Velmi často jsou tak opomíjeny různé nedostatky produktu či výluky, při kterých klient nemá právo na plnění v případě pojistné události.

Pojistit se můžete pro případ ztráty zaměstnání, pracovní neschopnosti, smrti a trvalé invalidity. Ne všechny banky nabízí všechny tyto varianty. Například mBank vám nabídne pouze pojištění splacení hypotéky v případě úmrtí nebo trvalé invalidity. Banky mají i různé varianty, které kombinují různá rizika. Záleží jen na vás, co je pro vás podle vás nejrizikovější. Samozřejmě pokud budete chtít pojistit všechny čtyři možnosti, řádně si za to připlatíte.

Více na: https://finexpert.e15.cz/pojisteni-schopnosti-splacet-uzitecna-vec-nebo-zbytecnost

Je pak i velmi viditelné chování pojišťoven či jejich zástupců ve chvíli, kdy se má uzavírat smlouva a kdy nic není problém, oproti době, kdy žádá klient o plnění, protože právě nastala skutečnost, která brání klientovi splácet. V tu chvíli se rozjedou kontrolní kola a mechanismy pojišťovny, hledání důvodů, kdy a proč by pojišťovna nemusela platit apod.

Klienti s úvěry přitom mají alternativu. Mohou si vytvořit zcela odpovědně rezervu pro splácení hypotéky například ve výši tří až šesti splátek hypotéky nebo úvěru. Jednak tak mají našetřenu rezervu, kterou mohou kdykoliv použít a jednak ušetří na nezanedbatelných finančních platbách pojišťovně za produkt, který jim nemusí vůbec přinést jistotu plnění v případě, kdy nastane problém.

DRUHÝ DÍL SERIÁLU NALEZNETE ZDE!



Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - I. díl.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více