Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - III. díl.


14. 02. 2019  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

III. díl seriálu: Berete si úvěr a chcete být zajištěni pro případ ztráty zaměstnání či pracovní neschopnosti? Pro mnohé to řeší pojistka. Je ale vše tak ideální jak na první pohled vypadá? A jaké problémy se mohou s takovým pojištěním objevit?

Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - III. díl.




Pozor na výluky

Velkou pozornost je třeba věnovat zejména části smlouvy či pojistných podmínek, kde se píše o tzv. výlukách z pojištění a dalším možným omezením pojistného plnění. Vždy je lepší pravdivě informovat pojišťovnu o všech možných nemocech, se kterými se klient léčil, nebo kterými trpěl v době před podpisem pojistné smlouvy a to i nad rámec dotazníků a riskovat odmítnutí uzavření pojistky ze strany pojišťovny, než pojišťovně dlouhá léta platit a riskovat, že pojišťovna ve chvíli vzniku události nevyplatí pojistné plnění.

Pojištění a pojistné smlouvy skutečně stojí na podrobném slovíčkaření a je zcela nezbytné si každou pojistnou smlouvu předem velmi podrobně prostudovat.

Pokud se k celému problému přidá i nepoctivý pojišťovací zprostředkovatel, který poskytne klientům nepravdivé či zavádějící informace o pojištění a klient si informace neověří, což se stává velice často, je na problém zaděláno.

V případě vzniku události pojišťovny platit nechtějí

V případě vzniku pojistné události, tedy v případě vzniku škody nepočítejte s tím, že pojišťovna bude okamžitě a bez výhrad plnit. Zástupce pojišťovny pečlivě prozkoumá okolnosti vzniku škody, důvody i rozsah. Následně pojišťovna posoudí, zda se na tento konkrétní případ nevztahuje některá z výluk pro něž by pojišťovna nemusela plnění vyplácet nebo ho omezit. Až poté pojišťovna rozhodne o výplatě pojistného plnění, tedy nahradí celou nebo část způsobené škody, nebo výplatu plnění zamítne. Pojišťovny plnění nevyplatí ani v případě pochybností, tedy ve chvíli, kdy není úplně prokázáno porušení povinností pojištěného, ale není ani prokázán opak. V takovém případě se musí klient bránit, často i soudní cestou.



Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - III. díl.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více