Výrobní HSBC PMI® pro Českou republiku


01. 12. 2011  12:09     HSBC     komentáře (0)

Podmínky pro podnikání v českém výrobním sektoru se v listopadu zhoršily. Aktuální údaje PMI®, zpracované pro banku HSBC společností Markit, vypovídají o tom, že podmínky pro podnikání se v polovině posledního čtvrtletí zhoršily. Poprvé od července 2009 poklesla jak výroba, tak nové zakázky.





Hlavní Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

PMI klesl v listopadu již po třetí měsíc za sebou, z 51,7 bodu na 48,6 bodu. Poprvé od října 2009 klesl pod hranici 50 bodů, což svědčí o všeobecném zhoršení podnikatelských podmínek. K pádu pod neutrální hranici přispěly zejména složky výroba, nové zakázky, zaměstnanost a zásoby vstupů na skladě.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v listopadu poklesl poprvé od července 2009. Z údajů plyne, že v důsledku prvního propadu nových exportních zakázek od srpna roku 2009 oslabil tuzemský i exportní trh. Slabší poptávka z amerického a západoevropského trhu byla údajně klíčovým faktorem oslabení celkového objemu nových zakázek.

Převážně kvůli klesajícímu objemu nových zakázek omezili čeští výrobci v listopadu výrobu, přičemž jde o první meziměsíční pokles zaznamenaný za 28 měsíců. Podobně se po více než dvou letech ustavičného růstu snížila i rozpracovanost.

Nižší pracovní zátěž vedla v listopadu k poklesu zaměstnanosti i nákupu vstupů. Tempo poklesu nákupní aktivity bylo nejrychlejší od července 2009, zatímco tempo propouštění bylo jen velmi mírné. Zásoby vstupů na skladě poklesly již po čtvrtý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od prosince 2009.

Cenové tlaky zůstaly v listopadu slabé. Ceny vstupů se po říjnovém poklesu v průměru zvedly, což firmy spojují s vyšší cenou energie a oceli. Ale tempo nárůstu cen vstupů bylo jen mírné a tento index se ocitl na druhé nejnižší úrovni za dva roky. Výrobci zatím snížili ceny výstupů poprvé od srpna 2010, hlavně kvůli konkurenčním tlakům.

Komentář

Agata Urbanska, ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC, komentovala výrobní průzkum PMI v České republice slovy:

„Listopadová hodnota PMI svědčí o zhoršujících se podnikatelských podmínkách. Pokles indexu pod neutrální hranici padesáti bodů, k němuž došlo poprvé od října 2009, dává za pravdu korekcím růstu HDP, které jsme viděli v posledních několika měsících. Česká centrální banka, české ministerstvo financí i Evropská komise snížily prognózy růstu v roce 2012 o víc než polovinu na 0,7–1,2 procenta, oproti předchozímu předpokládanému růstu ve výši bezmála dvou procent z roku 2011. Výroba, nové zakázky a zaměstnanost klesly v listopadu pod hranici 50 bodů a čtyři z pěti složek indexu PMI tudíž nyní poukazují na zhoršující se podmínky. V posledních dvou měsících došlo k obzvláště prudkému meziměsíčnímu poklesu v Indexu výroby. Ostré oslabení Indexu nových zakázek naznačuje další pokles výroby v následujících měsících. Růst průmyslové výroby zpomaluje od počátku tohoto roku z průměru 12, 5 % v prvním čtvrtletí na pouhých 2,5 % v září. Zatímco růst exportu se oproti průmyslové výrobě doposud držel, Index nových exportních zakázek v listopadu rovněž oslabil. Navíc se tento index za poslední dva měsíce propadl o více než v celém období leden-září. Z toho vyplývá, že v silném exportním výkonu nás čeká ostrý zlom. Zatímco ceny vstupů v listopadu stouply, ceny hotových výrobků poprvé od srpna 2010 klesly.“

 

Klíčové body

·         Poprvé od října 2009 klesl PMI pod neutrální hranici

·         Od října poklesla výroba, nové i rozpracované zakázky

·          Průměrné ceny hotového zboží lehce poklesly

 

Historický přehled



Výrobní HSBC PMI® pro Českou republiku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15732004112

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více