Výsledky exkluzivní studie Zlaté koruny - bude z čeho spořit na důchody?


03. 10. 2010  10:36     Jaroslav Brož     komentáře (0)

V úterý 5. října se v Praze pod názvem Penzijní reforma – „Budem chudí důchodci?“ sejde VIII. Mezinárodní fórum Zlaté koruny. Za účasti premiéra Petra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na něm budou odborníci od nás a ze zahraničí diskutovat o podobě reformy penzijního systému.





Na fóru kromě jiného zazní řada argumentů a poznatků, které je třeba brát při přípravě reformy v úvahu. Pozornost si v této souvislosti zaslouží vystoupení prof. Michala Mejstříka, předsedy představenstva a ředitele EEIP a našeho předního ekonoma, který na fóru představí společnou studii EEIP a CCB – Czech Credit Bureau.   Pro Zlatou korunu zpracovala česká poradenská společnost EEIP v minulých dnech se společností CCB – Czech Credit Bureau (zabývá se dlouhodobě zadlužeností českých domácností) studii, která upozorňuje v souvislosti s penzijní reformou na jeden závažný problém. Ten je obsažen již v samotném jejím názvu: „Rostoucí zadlužení českých domácností – bude z čeho spořit na důchody?“   Studie upozorňuje na to, že v druhé polovině letošního roku překročily dluhy českých domácností jeden bilión korun, přičemž rozhodující část objemu úvěrů byla poskytnuta na dlouhodobé finanční závazky domácností v podobě pořízení bydlení, většinou formou hypoték. Studie dále uvádí, že nárůst objemu hypotečních úvěrů je nejdynamičtější u věkové kategorie 35 – 44 let, tedy u silných populačních ročníků, kterých se penzijní reforma dotkne velmi výrazně. Logicky vyvstává otázka, z čeho tito lidé při vysokých splátkách hypoték ještě budou spořit na stáří?   Přestože se v příštích dvou třech letech dá očekávat v souvislosti s doznívající krizí stagnace zadluženosti domácností, dlouhodobě lze spíše počítat s jejím dalším nárůstem. Vedle pokračujícího zadlužování je třeba brát v úvahu i další dlouhodobá rizika jako je nepříznivý demografický vývoj nebo nízká konkurenceschopnost české ekonomiky.  

Názory na zadlužování však nemusí být jednoznačné. Někteří ekonomové považují investice do bydlení za rozumnou formu zajištění v důchodu, kdy lze ušetřit nejméně čtvrtinu i více životních nákladů. Otázkou je, zda tyto zdroje nebudou chybět v penzijních fondech, z nichž se penze budou nepřetržitě vyplácet.



Výsledky exkluzivní studie Zlaté koruny - bude z čeho spořit na důchody?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12461381664

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více