Výsledky průzkumu mezi bankami:
Běžný účet zdarma má skoro každá


16. 09. 2014  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

III. ČÁST: Evropská komise oznámila plán jak umožnit každému občanu EU užívat běžný účet se základními službami bez poplatků. Tento trend už několik měsíců sledují i tuzemské banky. Které banky nabízejí účty bez poplatků? S jakými podmínkami? A o jaké produkty se konkrétně jedná? Provedli jsme pro vás mezi bankami průzkum. Zadarmo neznamená vždy skutečně zadarmo.

Výsledky průzkumu mezi bankami: Běžný účet zdarma má skoro každá




Ne každý účet "zdarma" je však skutečně bezpodmínečně bez poplatků. Některé banky mají formálně učet bez poplatků, ale až po splnění podmínek, které jsou pro mnoho klientů nedosažitelné - např. příchozí platba vyšší než 25 000 korun.

Jiné banky sice neuplatňují poplatek za vedení účtu jako takový, mají ovšem zpoplatněné některé služby, které považujeme za základní - například poplatek za odchozí platbu. I mezi účty bez poplatků je tak nutno pečlivě vybírat a zkoumat případné podmínky. Nesplnění podmínek totiž může vést k tomu, že tzv. bezplatný účet se rázem změní v účet velmi drahý a nevýhodný.

Bank jsme se ptali na následující otázky:

1) Nabízí vaše banka bezplatný účet se základními službami zdarma? A jaký (název či bližší popis)?

2) Je bezplatnost účtu bezpodmínečná, nebo je nutné splnit nějaké požadavky či podmínky? (např. povinná výše obratu, zůstatku apod.)

3) Kdy byl u vás tento bezplatný účet zaveden? Stačí měsíc a rok zavedení.

ČSOB/Poštovní spořitelna

Popis a název účtu bez poplatků:
Naši klienti mohou využívat Era online účet, s nímž mají zdarma následující služby: vedení účtu, vydání a vedení platební karty, neomezený počet výběrů hotovosti v bankomatech ČSOB/Ery v ČR a na Slovensku, internetové bankovnictví, bezhotovostní tuzemské platby zadané přes internet nebo mobil a cashback.

Možné podmínky:
Vedení Era online účtu je zdarma, pokud průměrný měsíční zůstatek v předchozím měsíci neklesne pod 15 000 Kč. Při poklesu průměrného měsíčního zůstatku pod 15 000 Kč v jednom měsíci je měsíční poplatek za vedení účtu v následujícím měsíci 50 Kč.

Datum zavedení bezplatného účtu:
Era online konto klientům nabízíme od července 2011.

ČSOB poj..JPG

Citibank

Popis a název účtu bez poplatků:
Citibank nabízí svým klientům zdarma vedení běžného účtu v rámci programu Citigold a balíčků služeb Citi® Premium a Citikonto Plus,

Možné podmínky:
Vedení balíčku Citikonto Plus je poskytováno zdarma první 3 měsíce od jeho otevření. Dále je vedení balíčku pro klienty poskytováno zdarma, pokud je klientův průměrný měsíční zůstatek na všech účtech v rámci balíčku Citikonto Plus vyšší než 250 000 Kč, nebo pokud součet příchozích plateb v daném měsíci přesáhne minimálně 25 000 Kč (mimo převody mezi vlastními účty vedenými v Citibank). Pokud klient nesplní ani jednu z uvedených podmínek, je mu za vedení balíčku Citikonto Plus účtován měsíční poplatek ve výši 169 Kč.

Naše poznámka: Stanovené podmínky jsou pro velkou část klientů jen těžko splnitelné. Minimální částka příchozích plateb činí 25 000 Kč, což je větší částka než průměrná mzda v ČR. To samé platí i nutném zůstatku na účtě.

Datum zavedení bezplatného účtu:
Rok 2004

Citibank

Sberbank

Popis a název účtu bez poplatků:
Sberbank nabízí FÉR konto Start bez poplatku za měsíční vedení. Startovací nabídka je přitom bez tohoto poplatku vždy, nejsou s ní spojeny žádné další podmínky. Zdarma je i vedení platební karty Maestro či Visa Electron, příchozí platby či kontokorent. Odchozí platba je za pět korun, výběr z bankomatu Sberbank je za pět korun, z bankomatu ČSOB za deset korun, v dalších tuzemských bankomatech výběr vyjde na 37 korun.

Naše poznámka: bez poplatku je pouze měsíční vedení, jinak některé služby, které považujeme za základní - odchozí platby jsou zpoplatněny.

Možné podmínky:
Bez podmínek, ovšem s výše uvedenou výhradou

Datum zavedení bezplatného účtu:
Duben, 2013

Sberbank.JPG

Zuno Bank

Popis a název účtu bez poplatků:
Online banka Zuno nabízí bezplatný Účet Plus. Je zcela bez poplatků s výběry z bankomatů doma i po celém světě zdarma. Pro klienty má SMS o pohybech na účtu, pojištění karty, kontokorent do 100 000 Kč s úrokem 17,9 procent ročně, do 2500 Kč dokonce bez úroku, bezkontaktní platební kartu, online bankovnictví nebo mobilní aplikaci pro iOS a Android, brzy nabídneme i pro Windows Phone a tablety. Pro zalo žení účtu stačí jen občanka a řidičák. Vše lze vyřídit přes internet nebo prostřednictvím kurýra.

Možné podmínky:
Stačí pouze zaplatit kartou alespoň 3 000 Kč měsíčně.

Datum zavedení bezplatného účtu:
Červenec, 2011

Zuno Bank - modrá

Banka Název bezplatného účtu Podmínky Datum zavedení
Air Bank Malý tarif Ne Listopad, 2011
mBank mKonto Ne Listopad, 2007
Equa Bank Běžný účet zdarma Ano Září, 2011
GE Money Bank Genius Free & Flexi Ano Červenec, 2011
Česká spořitelna iÚčet Ano Listopad, 2013
UniCredit Bank U konto Ano Duben, 2014
Raiffeisenbank eKonto SMART Ano Září, 2014
Fio banka Fio osobní účet Ne (pouze zůstatek 100 Kč) Květen, 2010
LBBW IQ Konto zdarma Ne Září, 2008
ČSOB/Poštovní spořitelna ERA online účet Ano Červenec, 2011
Citibank Citikonto Plus Ano * (náročné podmíky) 2004
Sberbank FÉR konto Start (není pouze poplatek za vedení) Ne Duben, 2013

I. DÍL SERIÁLU NALEZNETE ZDE!

II. DÍL SERIÁLU NALEZNETE ZDE!



Výsledky průzkumu mezi bankami: Běžný účet zdarma má skoro každá

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12542435248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více