Výsledky výzkumu:
Češi svůj důchod trávit u moře nechtějí


21. 06. 2012  03:50     tz     komentáře (0)

Hranice věku odchodu do důchodu se prodlužuje. Pětina lidí si proto myslí, že se věku 70 let reálně vůbec nedožije. Muži si chtějí v důchodu hlavně užívat, naproti tomu ženy by současně rády žily s rodinou a vnoučaty. Představa podzimu života stráveného u moře Čechy překvapivě neláká. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Penzijní fond České pojišťovny.





Když jde o výhledy do budoucna, jsou Češi pesimisté. Sice by si přáli si v důchodu užívat, zároveň ale očekávají, že budou spíše živořit a stonat,“ shrnuje hlavní závěry nedávného průzkumu Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny.  Ideální důchod v představách české populace slibuje zábavu, zážitky a spokojený život s rodinou v domku se zahradou. Desetina respondentů rovněž uvedla, že si představuje, že v důchodu bude tzv. za vodou, přičemž se jedná více o vysněný cíl žen než mužů. Ženy si spokojené stáří také mnohem častěji spojují s teplem rodinného krbu a vnoučaty, zatímco muži si chtějí hlavně užívat. Potřeba být aktivní roste s věkem, příjmem a vzděláním, přičemž se projevuje více v Čechách než na Moravě. Za své tak bere představa spokojených bělovlasých staříků na břehu moře, do teplých krajů by se chtělo přestěhovat jen necelé procento respondentů. Mnohem častěji lidé touží po domečku se zahradou, ve stáří by tak chtěli bydlet především Pražané.

. SOUTĚŽTE O APPLE IPAD 2! .

Realita ale bude nejspíš vypadat jinak. Především mladší lidé ji vidí značně pesimisticky. Předpokládají, že na tom budou zdravotně špatně, budou živořit, a proto si budou muset přivydělávat. „Práci v pokročilém věku plánují vyhledávat zejména lidé z Prahy a okolí. Oproti tomu na Moravě již se zaměstnáním nepočítají, podobně jako lidé z malých měst, kde zpravidla není příliš pracovních příležitostí,“ konstatuje Libor Pergl. Možná pak ani nepřekvapí, že téměř pětina respondentů, častěji s nižším příjmem i vzděláním, je smířena s tím, že se věku 70 let vůbec nedožije.

Především ženy jsou si vědomy, že se jejich finanční situace v důchodu zhorší. Někteří lidé proto počítají na důchod s novým koníčkem – zahradničením a chovem zvířat pro obživu, což je trend, který je blízký osobám žijícím v obcích, ale překvapivě i v Praze. S rostoucím věkem respondentů přeci jen přibývá optimismu. Čím blíže mají lidé k důchodovému věku, tím spíše předpokládají, že budou zdraví. Na to, že budou dělat jen to, co je baví, se těší hlavně ti v předdůchodovém věku. Nejčastější odpovědí na dotaz, jakou mají občané skutečně představu o svém důchodu, byla smířlivá věta: „Budu mít méně peněz, ale budu mít čas na své koníčky nebo vnoučata.“  

 

.

Vyhlídky na lepší život v důchodu mohou mít ti, kteří již v produktivním věku myslí na svou budoucí finanční situaci a přispívají pravidelně na penzijní připojištění. „Kdyby mladí lidé spořili, možná by situaci nehodnotili tak pesimisticky,“ uzavírá Libor Pergl.

 


Výsledky výzkumu: Češi svůj důchod trávit u moře nechtějí

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36010572404

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905