Vyšší pojištění vkladů českých bank zvedne poplatky


26. 01. 2011  02:31     ČTK     komentáře (2)

Některé tuzemské banky budou chtít vyšší povinné odvody do Fondu pojištění vkladů přenést na klienty. Mohly by zvýšit poplatky nebo snížit úročení vkladových produktů. Uvádí to pondělní vydání týdeníku Euro.





"Trvalé zvýšení nákladů na poskytování depozitních produktů banky se může v budoucnu částečně projevit v klientských sazbách," řekla Euru Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny. Zdražení připouští i ministerstvo financí. "Nelze vyloučit, že aktuální nepatrné zvýšení sazeb odvodů do Fondu pojištění vkladů promítnou některé banky do zdražení produktů a služeb," uvedla náměstkyně ministra financí Klára Król.

Loni touto dobou banky povinně odváděly do fondu ročně 0,1 procenta z depozit, která si u nich klienti uložili. Letos už musí finanční domy posílat každé čtvrtletí 0,04 z průměrného objemu pojištěných vkladů za předchozí čtvrtletí. Toto zhruba šedesátiprocentní navýšení plateb platí od července loňského roku.

Letos od ledna se ke změnám přidalo ještě výrazné zkrácení lhůt pro výplatu náhrad a navýšení limitu pojistného krytí na dvojnásobek (100.000 eur). Podle ministerstva financí mají opatření zvýšit bezpečnost vkladů pro případ krachu některé z tuzemských bank.

"Sazby odvodů do Fondu pojištění vkladů se zvýšily z toho důvodu, aby se podařilo ve střednědobém horizontu zhruba deseti let naplnit cílovou úroveň prostředků fondu ve výší 1,5 procenta objemu pojištěných vkladů. Po naplnění cílové úrovně zákon počítá s razantním snížením sazeb odvodů na minimální úroveň," dodala Król. Nová legislativa upravující změny ve Fondu pojištění vkladů vychází z požadavku Evropské unie na jednotný systém pojištění vkladů ve všech členských zemích.



Vyšší pojištění vkladů českých bank zvedne poplatky

Náměstkyně ministra financí Klára Król
zapoměla říct, že "Když chcete udělat něco trvalým, tak to nazvěte dočasným." Jestli se nepletu, tak...
Duvod ke zdrazovani se vzdy najde
-...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15511495120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více