Vyšší pojištění vkladů zaplatí asi klienti (HN)


08. 10. 2008  13:57     Olga Skalková     komentáře (0)

Za vyšší pojištění vkladů, které má proti dnešku stoupnout na dvojnásobek, tedy v přepočtu zhruba na 1,25 milionu korun, si ve finále zaplatí zřejmě sami klienti.





Za vyšší pojištění vkladů, které má proti dnešku stoupnout na dvojnásobek, tedy v přepočtu zhruba na 1,25 milionu korun, si ve finále zaplatí zřejmě sami klienti. Za logické vyústění plánu ministra financí Miroslava Kalouska na větší garance drobným střadatelům to považují Česká národní banka i analytici. Vyšší záruky za úspory budou totiž v Česku nadále záležitostí soukromého pojišťovacího fondu, do kterého platí banky.

Větší rizika, větší odvody

Povinné příspěvky si banky samozřejmě promítají do nákladů. O ně pak například snižují úroky, které nabízejí na vkladech, nebo zdražují půjčky či poplatky za služby. "Zvýšení příspěvků bank do fondu pojištění se dá čekat. To je pojistná matematika. Bude to ale mírné a je to rozumný kompromis pro Česko," řekl včera HN v reakci na navrhované vyšší pojištění vkladů viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Se zvýšením odvodů bank počítají i bankéři. "Očekávám, že sazba se nám zvýší úměrně zvýšení pojistné částky," řekl HN šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman. Posílení fondu považuje za nutné i hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "Zvyšuje se pojištění, rozšiřuje se krytí na sto procent vkladu. I když teď není pravděpodobné, že by nějaká banka zkrachovala, pojistná rizika fondu se tím zvýší," míní Marek.

Ministr Kalousek půjde vládě přednést návrh na vyšší ručení za vklady dnes, podle svého včerejšího vyjádření pro HN v něm ale se zvýšením příspěvků bank nepočítá. "Bankovní systém je stabilní, banky do fondu přispívají, ve fondu je peněz dost. Nemám v úmyslu výši příspěvků bankám měnit," tvrdí Kalousek.

Ve fondu jsou miliardy

Příspěvky do pojišťovacího fondu platí banky z veškerých vkladů v české i cizí měně, včetně úroků každý rok. Podobně jako maximální limit pojištění je i výše příspěvků bank daná zákonem. Současný příspěvek je vůbec nejnižší v historii. Z každé uložené tisícikoruny je to jedna koruna. Fond už několik let "spí" - žádné peníze na výplatu klientů padlých bank z něho nejdou.

Naposledy se z fondu peníze ve velkém použily před šesti lety po krachu Union banky. Po stabilizaci českého bankovního sektoru se příspěvky finančních institucí do fondu snižovaly. Ještě do září 2001 banky musely posílat fondu půl procenta z objemu vkladů, pak se jim limit snížil na 0,3 procenta a v dubnu 2002 spadl na současných 0,1 procenta.

Podle výroční zprávy Fondu pojištění vkladů za rok 2007 bylo koncem loňského roku na účtu fondu 8,1 miliardy korun. Loni do něj banky daly přes jeden a půl miliardy korun. Aktuální odhad České bankovní asociace mluví o zdrojích kolem deseti miliard korun.

Už vloni se mezi odborníky mluvilo dokonce i o tom, že by se příspěvky bank na pojištění mohly i snížit. Podle viceguvernéra Singera by proto zvýšení příspěvku bank mohlo být mírné. Zmínil se o možnosti zvýšit odvody na 0,2 procenta z pojištěných vkladů.

Zdražení nebude hned

Banky včera nechtěly případný dopad zvýšených odvodů na klienty rozebírat. Doufají především, že vyšší pojištění přinese větší klid klientům. "Krok ministra financí vítáme a další záležitosti je předčasné komentovat," uvedla Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny, která jen za loňský rok sama do fondu odvedla 442 milionů korun.

Neoficiálně banky mluví o tom, že kvůli zvýšení těchto nákladů nebudou klienty hned dráždit. "Banky s tím počkají, až se současná situace uklidní, protože je to v jejich zájmu. Ale pak s tím váhat nebudou. I když to v jejich v celkových výnosech nepředstavuje velké sumy, nenechají si to na sobě a přenesou dopad na klienty," říká Marek Hatlapatka z firmy Cyrrus.



Vyšší pojištění vkladů zaplatí asi klienti (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12520549808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více