Vyšší úroky u hypoték mají nečekaný dopad. Snižují i příjmy státu


03. 02. 2022  08:40     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zatímco se na zvyšující se úroky z hypoték dosud pohlíželo pouze optikou zvýšených nákladů dlužníků na úvěry a jejich dotatečné výrazně vyšší zatížení, bude mít tento vliv i dopady do státního rozpočtu. Stát přijde o stamiliony korun.

Vyšší úroky u hypoték mají nečekaný dopad. Snižují i příjmy státu




Konec fixací může být pro chudší rodiny fatální

Dramatické zvýšení úrokových sazeb, které v posledních měsících zažíváme se může stát obrovskou zátěží pro rodinné domácnosti, kterým končí fixace. Splátky úroků se totiž mohou zvýšit i dvojnásobně proti současnému stavu. Zatímco dříve byly standardem úroky pod 2 procenta ročně, tak dnes již banky nabízí úroky výrazně přes 4 procenta. Platba úroku je přitom u hypoték nejvyšší položkou celé splátky.

Čím dál více lidí tedy bude v tomto a následujícím roce spadat pod vyšší úrokové sazby a výrazně se jim budou navyšovat splátky hypoték. 

Zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky a následně i komerčních bank, zejména u hypoték má však i další nečekaný dopad. Státní rozpočet tím totiž přijde až o miliardy korun. Proč?

Nároky na odečty se více než zdvojnásobí

Úroky u hypoték jsou daňově uznatelnou položkou a lidé si je mohou uplatnit ve svém daňovém přiznání jako náklad. To znamená, že pokud zaplatíte na úrocích z hypotéky za vlastní bydlení například částku 50 000 korun ročně, zaplatíte jednoduše řečeno z této částky o 15 procent státu méně, tedy ušetříte 7 500 korun. O tuto částku tak přijde erár. Pokud na úrocích zaplatíte více, tedy například 100 000 korun, pak se tato částka zdvojnásobí na 15 000 korun. Stát tak jen u jednoho vzorového poplatníka přijde o celých 7 500 korun proti současnosti.

Další překážka pro snižování schodku

Z pohledu velikosti státního rozpočtu nejde o výrazně vysoké prostředky. Na druhou stranu je to ve chvíli, kdy se vláda chystá škrtat nejrůznější citlivé výdaje další položka, která příjmy státu bude po následující roky krátit. Navíc růstu úrokových sazeb není stále konec. Dle předpokladů bude ČNB pokračovat v jejich výrazném zvyšování i v následujících měsících. 



Vyšší úroky u hypoték mají nečekaný dopad. Snižují i příjmy státu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15624269408

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více